Inventura slibů Andreje Babiše: Pivo nezlevnilo a z Prahy se Paříž nestala. Dálnice přibývají pomalu

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
6. 6. 2018 5:30
Není výjezdu premiéra Andreje Babiše a jeho vlády do krajů, aniž by ministerský předseda neslíbil, že najde desítky milionů až miliardy na projekty, které si podle něj zaslouží dokončení. Babiš, kterého prezident ve středu podruhé jmenuje premiérem, hojně sliboval už v minulosti. Na některé závazky nedošlo, některé se protahují. Podívejte se na ně v přehledné grafice.
Foto: FN Motol

Zrušení třicetikorunového poplatku za recept

V programu před volbami v roce 2013 slíbil Babiš také zrušení třicetikorunového poplatku za recept. Toho se podařilo dosáhnout, proti poplatku vystupovala silně i hlavní vládní strana v minulém období, sociální demokracie.

Právě u poplatků ve zdravotnictví se podařilo ukázat, že program hnutí ANO a sliby v něm nejsou neměnnými veličinami. V polovině září 2013 hnutí slibovalo v odpovědích pro deník MF Dnes, že zruší poplatek za recept. Na začátku října v oficiálním programu už byl i záměr zrušit také poplatky za pobyt v nemocnici a poplatky pro seniory. Na konci října zase hnutí chtělo zrušit "poplatek za recept a všechny poplatky pro seniory".

V březnu 2014 Babiš přiznal, že rušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba. Neopomněl zdůraznit, že rušení poplatku si přála ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy