Autor programu ODS: S obřím dluhem se teď musíme smířit

Kateřina Eliášová
18. 8. 2009 18:23
Petr Nečas odhaduje rozpočet bez deficitu na rok 2017
Petr Nečas odmítá návrh ministra Edvarda Janoty. Plánuje 18ti měsíční rozpočet
Petr Nečas odmítá návrh ministra Edvarda Janoty. Plánuje 18ti měsíční rozpočet | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Až se bude letos na podzim schvalovat rozpočet na další rok, bude ODS hlasovat pro to, aby zůstal s obřím deficitem, který se odhaduje na 230 miliard korun.

S plánem, jak začít postupně dluh snižovat, by někdejší vládní strana počkala půl roku. Teprve pak by rozpočet revidovala a napsala nový, který by platil pro nadcházejících 18 měsíců.

ODS tak odmítá plán současného ministra Edvarda Janoty zvýšit některé daně, který by rád prosadil ještě do konce roku.

"Představa, že do konce roku se dají stihnout úpravy příjmové i výdajové stránky rozpočtu, je prostě absolutně nereálná," myslí si místopředseda ODS Petr Nečas. Odmítá rovněž rozpočtové provizorium.

ODS: Jasno bude v lednu

ODS zatím svůj program tají. Oznámila už, že je proti zvyšování daní, škrtala by maximálně ve výdajích jednotlivých resortů. Konkrétní úsporná opatření, která bude chtít prosadit do července 2010 například v sociální oblasti, ale voliči v programu nenajdou.

"Já vám neřeknu, které konkrétní sociální dávky budeme jak upravovat. To se dozvíte až po Novém roce," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Nečas.

A.cz: Ekonomičtí experti ODS navrhují namísto zvyšování daní šetřit výdaje státu tak, aby bylo možné co nejvíce snížit rekordní deficit státního rozpočtu. Dá se ze strany ODS čekat také snížení mandatorních výdajů, například v sociální oblasti, tedy nejrůznějších dávek či příspěvků?

My jsme už základní reformní kroky provedli při reformě veřejných financí. Kdyby jich nebylo, tak by byl deficit v příštím roce ještě zhruba o 50 miliard vyšší. Teď je nezbytné nesmířit se s vysokým schodkem na příští rok a v průběhu 1. pololetí připravit revizi rozpočtu, včetně změn na příjmové a výdajové stránce.

A.cz: Dokážete si představit, že by ODS byla pro další změny v systému vyplácení dávek, které by umožnily snížení deficitu?

Foto: Ludvík Hradilek

Jakákoliv cesta například vyšší adresnosti, je cesta, jakou jsme šli. Jakákoliv cesta, která vede k tomu, že se vyplatí pracovat než žít ze sociáních dávek, je opět cesta, kterou jsme šli. My jakýkoliv krok tímto směrem podporujeme a budeme podporovat.

A.cz: To je hodně obecné, můžete být konkrétní?

Já vám neřeknu, které konkrétní sociální dávky budeme jak upravovat. To se dozvíte až po Novém roce. Musíme vycházet z konkrétních čísel. Neuváženou daňovou ekonomikou můžete podvázat mírný ekonomický růst a udělat z něho stagnaci nebo opět pokles. Konkrétní příklad je z roku 1997 s takzvanými "balíčky". Tehdy se celý mainstream ekonomie shodoval v tom, že se mají provést rozpočtové škrty. Zpětně se to ale ukázalo jako chybný krok, který ještě více zatlačil ekonomiku do poklesu.

Bez deficitu v roce 2017

A.cz: Takže konkrétní zamýšléné úpravy v programu ODS nenajdeme?

Najdete tam, že během osmi let chceme dosáhnut vyrovnané soustavy veřejných rozpočt. A to opatřeními jak na příjmové, tak na výdajové stránce státního rozpočtu a především dlouhodobými zásadními strukturálními změnami, tzn. reformami penzí a zdravotnictví. Tam je největší objem mandatorních výdajů.

A.c: Vyrovnaný rozpočet bez dluhu tedy chcete mít do roku 2017?

Ano, to je realistický propočet trajektorie, kterou tam lze dospět za stávající ekonomické situace. Kdyby nebyla globální krize, byla by ta trajektorie rychlejší.

A.cz: Není to příliš optimistické?

Je to realisticky předpoklad.

A.cz: V té době chcete mít už euro?

To je komplikované. Budte to záviset na tom, jak se budou vyvíjet parametry našeho rozpočtu z hlediska maastrichtských kritérií.

Nečas: S ČSSD nám hrozí krize jako v Maďarsku

A.cz: Proč chcete zamýšlené změny oznámit voličům až v lednu? Není poctivější jim to říct před volbami?

Protože budou známa makroekonomická čísla minimálně za další kvartál. Dnes například nevíme, jaká bude úroveň nezaměnstnanosti. Nevíme, jestli bude v dubnu 490 tisíc nezaměstnaných nebo 515 nebo 560 tisíc. To má přeci velký vliv na mandatorní výdaje.

A.cz: Souhlasíte s výrokem ministra financí Edvarda Janoty, že je naše ekonomika na "maďarské" cestě?

Pokud nic neuděláme s veřejnými financemi a pokud naopak zvýšíme mandatorní výdaje, jak to navrhuje ČSSD, tak jsme v Budapešti nebo Rize během chvilky.

ODS chce rozpočet na 18 měsíců

A.cz: Jak vůbec vnímá ODS Janotův návrh na zvýšení některých daní?

ODS si velice váží úsilí vedení ministerstva financí řešit stávající rozpočtový problém. Pohybujeme se ale v situaci, kdy volby proběhnou v půlce října. Představa, že do konce roku se dají stihnout úpravy příjmové i výdajové stránky rozpočtu, je prostě absolutně nereálná. A představa, že se odloží schválení rozpočtu a že vznikne provizorium, je nebezpečná. Znamenalo by to zastavení kofinancování evropských projektů a výrazně by to zkomplikovalo například vyplácení sociáních dávek, např. důchodů.

A.cz: Jakou cestu tedy navrhuje ODS?

Jediná možnost, která jakékoliv vládě zbývá, je přijmout rozpočet s tímto deficitem (230 miliard korun - pozn.red.) někdy v listopadu nebo prosinci. Současně se ale tato vláda nesmí smířit s tím, že tento deficit bude platit pro celý příští rok. My navrhujeme, aby tento rozpočet platil nejvýše prvních šest měsíců, a okamžitě poté by pak začala příprava revize rozpočtu, do kterého by byla zahrnuta příprava rozpočtu i na rok 2011. Tedy aby byl připraven osmnáctiměsíční rozpočet s tím, že budeme moci citlivěji reagovat na stav české ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy