Armáda posiluje afghánskou misi. Navzdory tragédiím

Michal Pavec
22. 9. 2008 17:10
Ministerstvo obrany nechce ustupovat teroristům
Češi z Afghánistánu neodejdou. Ministerstvo obrany nehodlá ustupovat teroristům
Češi z Afghánistánu neodejdou. Ministerstvo obrany nehodlá ustupovat teroristům | Foto: Armáda ČR

Praha/Kábul - Smrt českého velvyslance v Pákistánu ani další zranění vojáci v Afghánistánu nijak neovlivní další politiku České republiky na neklidném Středním východě.

Resort obrany se naopak chystá k rozšiřování české vojenské účasti v Afghánistánu.

Ministerstvo zahraničí pak neplánuje žádná zvláštní opatření k ochraně českých diplomatů v nebezpečných oblastech.

"Bezpečnostní opatření na ochranu českých diplomatů jsou nastavena dostatečně. Této nešťastné události nešlo předejít," komentuje okolnosti úmrtí českého velvyslance Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Diplomat Jiří Žďárek zemřel při bombovém útoku na luxusní hotel Marriot v centru hlavního města Islámábád. Podle ministerstva se jednalo o jedno ze dvou nejbezpečnějších míst v zemi.

Armáda: Z Afghánistánu neodejdeme

Z nepokoji zmítané oblasti Středního východu pak dnes do České republiky přišly další nepříznivé zprávy. Tři čeští vojáci utrpěli zranění při ostřelování jejich základny v afghánské provincii Lógar.

Dva z nich utrpěli středně těžká zranění, jeden pak lehké. V Afghánistánu už během plnění spojeneckých závazků zahynuli dva příslušníci české armády.

Ani jedna z nešťastných událostí posledních dnů ale zřejmě záměry České republiky v regionu neovlivní. V nebezpečných oblastech, z nichž se rekrutují teroristé - zejména pro hnutí Taliban - kteří v pátek útočili v Islámábádu, budou i nadále působit čeští vojáci a specialisté.

Ministerstvo obrany deklaruje, že terorismu není možné ustupovat, a proto bude i nadále posilovat českou misi v Afghánistánu.

"Dochází k postupnému navyšování počtu vojáků, stejně jako u všech spojenců v NATO," řekl mluvčí resortu obrany Andrej Čírtek.

"Přestože děláme pro bezpečí našich vojáků maximum, k takovým událostem bohužel dochází. K povolání vojáka patří," dodal mluvčí Čírtek.

Spolu s Amerikou i NATO

V příštím roce přibudou v Afghánistánu tři vrtulníky MI - 17
V příštím roce přibudou v Afghánistánu tři vrtulníky MI - 17 | Foto: Armáda ČR

Ministerstvo obrany chce posilováním české účasti napomoci eliminaci teroristických aktivit a zabránit jejich přesunutí na evropské, či dokonce české území.

Před dvěma týdny tak například odjelo do Afghánistánu sto vojáků 601. skupiny průzkumníků z Prostějova patřící mezi elitu české armády.

Jednotka, která může být nasazena i v přímém boji s Talibanem, působí v rámci amerického programu Enduring Freedom (Trvalá svoboda). Do Afghánistánu se její vojáci vracejí už potřetí.

V současnosti je Česká republika aktivní také v misi ISAF řízené Severoatlantickou aliancí, kam patří například provinční rekonstrukční tým působící ve východoafghánské provincii Lógar, jehož úkolem je pomoci ke stabilizaci a rozvoji regionu či polní nemocnice v Kábulu.

V současné době působí v Afghánistánu okolo pěti stovek českých vojáků.

 

Právě se děje

Další zprávy