ANO chce za náměstka na kulturu Vladimíra Franze

Domácí Domácí
28. 1. 2014 14:48
Budoucí ministr Herman uvedl, že jednání kolem náměstků jsou stále otevřená.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hnutí ANO si vybralo svého náměstka na ministerstvo kultury, bude jím prezidentský kandidát Vladimír Franz. Skladatel, výtvarník a pedagog v jedné osobě, který kandidoval v prezidentských volbách, by tak mohl úřadovat s Danielem Hermanem z KDU-ČSL, který bude jmenován novým ministrem kultury.

Předseda hnutí ANO, Andrej Babiš, uvedl, že Herman byl z Franze nadšený a "určitě o spolupráci uvažuje".

Herman však byl v odpovědi pro Aktuálně.cz poněkud střídmější. "Jednání kolem náměstků jsou otevřená. ANO 2011 mi zatím nabídlo tři zajímavá jména. Určitě si z této nabídky vyberu," reagoval na dotaz týkající se Vladimíra Franze.

Franz uvedl, že si s Hermanem přátelsky popovídali, ale zatím si na nic "neplácli." "Viděli jsme se poprvé a myslím, že jsme si sedli," prohlásil kandidát na náměstka.

Vladimír Franz získal v loňské prezidentské volbě 6, 84 procenta hlasů. Před druhým kolem podpořil Miloše Zemana.

Neshody ohledně náměstků ministerstva financí

Dohoda o všech náměstcích je, podle premiéra Bohuslava Sobotky, téměř hotová. Dodal, že zbývá dojednat zhruba třicet procent. Spor kvůli náměstkům se mezi koaličními partnery rozhořel minulý týden.

Důvodem byla především nominace středočeského radního Jiřího Peřiny (ČSSD) na místo náměstka pro daně na ministerstvu financí. Babiš Peřinu odmítl, na místo už si vybral vlastní kandidátku Simonu Hornochovou.

"Pokud jde o pana Peřinu, pan Peřina nadále zůstává nominantem sociální demokracie pro oblast daňové politiky. Budeme jednat dál v pátek," poznamenal v pondělí po schůzce Sobotka. Jako pozitivní signál označil Babišovo vyjádření, že by ČSSD mohla na financích obsadit jinou pozici náměstka.

Neshody se však týkají také dalších ministerských úředníků, Babišovi se například nezamlouvá navržený náměstek sportu Petr Hulinský, bývalý šéf pražské ČSSD. Sám by chtěšl do funkce dosadit bývalého předsedu Českého volejbalového svazu Antonína Lébla. Pro ti tomu jsou zase některé sportovní organizace.

Sobotka však věří, že se s Babišem nakonec dohodne. Podle něj se na tomto problému koalice, ani vznikající vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nerozpadne.

 

Právě se děje

Další zprávy