Sportovci nechtějí Lébla náměstkem, roky se s ním soudí

Domácí Domácí
Aktualizováno 28. 1. 2014 13:30
Babiš expředsedu volejbalového svazu obhajuje a chválí za transparentnost.
Antonín Lébl
Antonín Lébl | Foto: ČTK

Praha - Do sporu o jmenování náměstka ministra školství pro sport se kromě politiků zapojili také sportovci. Český volejbalový svaz a Česká obec sokolská v úterý oznámily, že nesouhlasí s nominací Antonína Lébla, který je společně s Petrem Hulinským (ČSSD) hlavním kandidátem na funkci.

"Obáváme se, že Antonín Lébl může zneužít kompetence vyplývající z funkce náměstka pro sport a pokračovat v poškozování ČVS," říká mluvčí svazu Petr Vurbs a odkazuje se na období, kdy Lébl ČVS vedl.

Lébl byl z vedení ČVS odvolán v roce 2010. "Důvodem bylo neprůhledné hospodaření, které se potvrdilo následným forenzním auditem. Auditor z renomované firmy Ernst & Young upozornil na neobvyklé postupy, například skartaci účetní dokumentace v rozporu se zákonem," dodává Vurbs.

Svaz na základě informací získaných auditem podal na Lébla žalobu na nezákonné obohacování a soud o nepromlčené částky dosud probíhá.

Špatné pracovní zkušenosti má s Léblem, respektive jeho Agenturou Leman, jejíž je stoprocentním vlastníkem, i Česká obec sokolská. Podle organizace nesplnila agentura své závazky, které vyplývaly ze smlouvy vztahující se k pořádání 150. výročí založení Sokola a XV. všesokolského sletu v roce 2012.

"Agentura Leman nesplnila své závazky plynoucí z uzavřené smlouvy, odmítla je splnit a pomocí nejrůznějších právních obstrukcí plnění stále odkládá. Do dnešního dne nebyly tyto závazky vyrovnány," uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková a dodává, že působení Lébla ve funkci náměstka by bylo střetem zájmů. 

Antonína Lébla prosazuje na post náměstka předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle zjištění deníku Insider se tímto krokem Babiš dostal do sporu se jmenovaným premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který chce do funkce svého stranického kolegu Petra Hulinského.

"Pan Lébl má za sebou určitou historii... Měl by pro to po mém soudu lepší předpoklady než pan Hulinský," odpověděl Babiš deníku Insider na otázku, proč je jeho kandidát lepší než ten ČSSD.

Předseda ANO vypichuje Léblovu transparentnost. "Pokud jsem správně informován, Český olympijský výbor by měl být apolitickou organizací. Pan Hulinský je jeho členem, ale já nechápu, proč by apolitická organizace měla někoho nominovat na ministerského náměstka. Po mém soudu by toky peněz směřujících do sportu měly být více transparentní, a to jsem řekl i panu Sobotkovi," dodává.

Náměstek rozděluje miliardy

Post náměstka pro sport je v resortu důležitou pozicí. V příštích letech bude mít na starosti mimo jiné nové nastavení systému podpory sportu, do kterého ze státní kasy tečou miliardy korun.

Podle Insideru za "soubojem" mezi Hulinským a Léblem lze vidět také soupeření o vliv mezi dvěma mocnými sportovními funkcionáři - současným šéfem Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem a předsedou České unie sportu (dříve ČSTV) Miroslavem Janstou.

"To, co se děje s nominací na ministerstvo školství, je zatím největší gradací sporu mezi nimi," řekl Insideru zdroj ze sportovního hnutí. Doplnil, že v návrzích na sportovního náměstka se postupně objevila jména Vosyka, Pavelka či Haník a že Miroslav Jansta by nyní byl ochoten Léblovu kandidaturu podpořit.

Jansta a Kejval byli původně nerozlučnou dvojkou. Už od pádu loterijní firmy Sazka, která ve svých dobrých časech zajišťovala pravidelný přísun stovek milionů korun do sportu, se ale začaly vést debaty, jakým způsobem tento finanční výpadek nahradit.

 

Právě se děje

Další zprávy