Budoucí ministr: Stát nemocnicím nahradí konec poplatků

ČTK ČTK
26. 1. 2014 13:55
Budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček tak chce učinit na přelomu pololetí.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stát vykompenzuje nemocnicím dvě miliardy korun, o které přišly kvůli zrušení hospitalizačního poplatku, na přelomu prvního a druhého pololetí letošního roku.

V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to v neděli řekl budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Peníze chce získat legislativní změnou, nikoliv znovuzavedením poplatku.

"Půjdu cestou změny legislativy. Jestli to bude úhradová vyhláška, nebo nějaká rychlá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, se rozhodnu na základě legislativních analýz," řekl Němeček. Zopakoval, že podle dohody koalice ČSSD, ANO a lidovců se poplatek za pobyt v nemocnici obnovovat nebude. "Tudy cesta nevede," zdůraznil.

Upozornil na to, že chybějící dvě miliardy korun nevyřeší špatnou ekonomickou situaci českých nemocnic. Mají pouze vykompenzovat zrušení hospitalizačního poplatku rozhodnutím Ústavního soudu.

Němeček, který přes osm let vedl ostravskou fakultní nemocnici, také pochválil svého předchůdce Martina Holcáta za úhradovou vyhlášku pro rok 2014. Podle něj nemocnicím pomůže k tomu, aby se stabilizovaly.

Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici k 1. lednu letošního roku s tím, že pro některé skupiny je "rdousící". V reakci na to schválila vláda Holcátovu novelu s poplatkem 60 korun a osvobozením dětí. Sněmovna ji však nestihla do konce roku projednat, a tak se od 1. ledna neplatí nic.

Koalice chce do roka zrušit také poplatek u lékaře a za léky, platil by se jen na pohotovosti.

 

Právě se děje

Další zprávy