Dětských cukrovkářů je čtyřikrát víc. Kvůli chemii v jídle

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
15. 1. 2015 5:30
Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že ke vzniku onemocnění přispívají také škodliviny v potravinách.
Dětských diabetiků za deset let přibylo. Jejich počet se zvedl čtyřikrát.
Dětských diabetiků za deset let přibylo. Jejich počet se zvedl čtyřikrát. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mezi českými školáky skokově přibývá cukrovkářů. Za posledních deset let se jejich počet zvedl na více než dva tisíce, tedy na čtyřnásobek. Důvod? Chemikálie v jídle. Podle odborníků přispívají ke vzniku diabetu hlavně pesticidy a alloxan, který se uvolňuje při bělení potravin.

"Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že kromě těchto faktorů přispívá ke vzniku onemocnění také manipulace s pesticidy a dalšími chemickými látkami," potvrzuje Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu. Platí to o obou typech diabetu.

Řada chemikálií se přitom běžně nachází v jídle. "Jedná se například o konzervanty, které se používají k ošetření potravin," podotýká náměstek ředitele pro vědu a výzkum ostravské fakultní nemocnice Václav Procházka.

Chemikálie porušují metabolismus tuků v těle

Dětských pacientů ve věku 0 až 19 let přibylo za posledních deset let až čtyřnásobně.
Dětských pacientů ve věku 0 až 19 let přibylo za posledních deset let až čtyřnásobně. | Foto: Aktuálně.cz

Souvislost mezi cukrovkou a chemikáliemi jasně ukázaly dvě studie – jedna polská a druhá americká.

Studie amerického Státního institutu pro vliv prostředí na zdraví a Státního institutu pro rakovinu se zaměřila na pesticidy a jejich vliv na diabetes II. typu. Lékaři sledovali bezmála 32 tisíc lidí, kteří často zacházeli s organochlorovými pesticidy. Jakékoliv další ukazatele odborníci pomíjeli - nezajímal je ani věk lidí, ani jejich tělesná hmotnost.

Výsledek? U lidí, kteří byli déle než čtvrt roku vystaveni působení chlordanu (více o této látce v přiložené tabulce), vzrostlo riziko onemocnění cukrovkou o 63 procent. U látky heptachlor byl výsledek ještě horší – riziko se zvedlo o 94 procent. V obou případech jde o látky, jejichž použití je mezinárodními organizacemi sice regulováno, ale povoleno.

"Vypadá to, že organochlorové látky skutečně mění, tedy porušují metabolismus tuků a glukózy v těle," nabízí vysvětlení Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Konzervant uměle vyvolává cukrovku

Chemikálie, které zvyšují riziko diabetu

Chlordan

  • Pesticid používaný zejména v zemědělství k ošetření obilí a citrusů a v domácnostech proti termitům.
  • V čisté formě je to bílá krystalická látka s mírně štiplavým zápachem.
  • Jeho použití je regulováno Stockholmskou úmluvou.

Heptachlor

  • V minulosti používaný v zemědělství i v domácnostech jako insekticid k hubení mravenců, termitů a červů.
  • Čistý heptachlor je bílá krystalická látka se slabým kafrovým zápachem.
  • Kumuluje se v tukových tkáních, játrech a ledvinách.
  • Jeho použití je regulováno Stockholmskou úmluvou.

Alloxan

  • Vedlejší produkt v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Při bělení některých potravin (například bílá mouka, rýže či bílý cukr) se používá mimo jiné kysličník chloričitý, který vytváří v kombinaci se zbytkovým proteinem ve většině těchto potravin alloxan.
  • Objevuje se také v potravinách (kukuřici či zelenině), které jsou transportovány z daleka. 
  • Jde o mykotoxin produkovaný plísněmi. Má schopnost zničit beta buňky pankreatu, proto vyvolává diabetes.

Polští lékaři se zaměřili přímo na děti a diabetes I. typu. Zkoumali, jestli jim v krvi koluje látka alloxan. "To je chemikálie, která se používá nejen k umělému vyvolání diabetu při klinických testech na zvířatech, ale která se vyskytuje také v potravinách. Hlavně v těch, které byly přivezeny z velké dálky,“ přibližuje Václav Procházka z ostravské fakultní nemocnice.

Také tady byl výsledek jednoznačný. Ukázalo se, že v krvi dětských diabetiků I. typu se vyskytuje až sedminásobně vyšší hladina alloxanu.

Podle Jindřicha Petrlíka ze sdružení Arnika se ale o žádné překvapení nejedná. "Potvrzují se tím jen dřívější podezření. Dávno například víme, že existuje úzká souvislost mezi dioxiny, které jsou příměsí v pesticidech, a obezitou," říká. Obezita je přitom dalším rizikovým faktorem, který vznik cukrovky u lidí přivolává.

Jedy sníme spolu s rybami či masem

Dioxiny se sice jako konzervanty k ošetření potravin nepoužívají, v jídle se ale vyskytnout mohou. Jed, který nechtěně produkují chemičky při výrobě chloru nebo který se uvolňuje při spalování komunálního odpadu, totiž běžně koluje v mořích a hromadí se v tuku živočichů – třeba tuleňů a ryb. S těmi se pak dostávají do potravního řetězce lidí. Buďto přímo, nebo přes moučku z rybího tuku, kterou se přikrmují zvířata chovaná na maso.

S výsledky zahraničních studií už začali pracovat také čeští lékaři - například odborníci z ostravské fakultní nemocnice. Protože ale jde o celosvětový problém a není snadné rizikové faktory v krátké době snížit, bude dětských diabetiků podle lékařů i nadále přibývat.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého přitom léčba cukrovky stojí miliony. Třeba v roce 2013 dala VZP za léčbu čtyř tisíc dětských diabetiků zhruba 104 milionů korun.

V dospělé populaci trpí diabetem asi 862 tisíc lidí. Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv v loňském roce spotřebovali více než 8,5 milionu balení medikamentů na cukrovku za necelé tři miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to o 175 tisíc balení léku víc. Další tisíce lidí o své nemoci nevědí.

Alloxan v jídle nikdo nesleduje

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že se snaží škodliviny v jídle hlídat. "Česká republika se řídí mimo jiné nařízením Evropské komise a snaží se zajistit, aby výrobci a dovozci dodržovali maximální povolené limity látek v potravinách. Za posledních deset let se proto podařilo počet případů, kdy byly potraviny kontaminovány pesticidy, snížit," řekl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Rizika spojená s pesticidy se pokouší potlačit také ministerstvo životního prostředí. "Děje se tak na základě evropského práva," uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva.

Výskyt alloxanu v jídle ale nikdo nesleduje. Česko jen vydalo vyhlášku, podle které výrobci nesmějí mouku bělit chemicky. 

"Výskyt alloxanu nebyl projednáván v žádné pracovní skupině Evropské komise. Navíc zatímco některé zahraniční zdroje tvrdí, že by látka mohla vznikat při procesu bělení mouky z bělicího činidla, další studie toto tvrzení vyvrací," vysvětluje Jordán přístup ministerstva zemědělství.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

Aktualizováno před 32 minutami

Nákladní vůz vjel do slapské přehrady, řidič zemřel

Řidič nákladního auta sjel po nárazu do svodidel na mostě u obce Svatý Jan na Příbramsku do Slapské přehrady. Na místě zemřel, nikdo jiný podle policie v autě nebyl. Havarované vozidlo vyprostilo z vody auto soukromé odtahové firmy. Na místě byl připraven i vyprošťovací tank hasičského záchranného sboru, řekl po 18:00 mluvčí hasičů Jan Sýkora. Havárie se stala kolem 9:15. Řidič uvízl v kabině potopeného auta a zahynul.

Pojišťovna požadovala, aby auto z vody vytáhlo auto jejich firmy. Pokud by se to nepovedlo, byli hasiči připraveni použít speciální vyprošťovací tank ze Zbiroha, řekl Sýkora. S vyprošťováním pomáhali i potápěči. Kolem 18:00 se podařilo vozidlo dostat na břeh, podle mluvčího hasičů se ještě musí vytáhnout na silnici. S havárií se do vody podle Sýkory dostaly i provozní kapaliny. "S vodohospodáři jsme domluveni, že po vyproštění auta začnou odpouštět vodu, tím se vytvoří větší proud a kapaliny zachytíme v norných stěnách," doplnil Sýkora.

Řidič podle policie zatím z neznámé příčiny přejel do protisměru a naboural do svodidel, prorazil je a spadl z mostu do přehrady. "Jednalo se 57letého muže, byla nařízena soudní pitva," řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Silnice I/18 bude podle ní pro řidiče uzavřena zřejmě do úterního dopoledne. "Pro řidiče jsou stanovené objízdné trasy," řekla Suchánková.

Zdroj: ČTK
před 1 hodinou

Novým šéfredaktorem Aktuálně.cz bude dosavadní zástupce Pavel Švec

Novým šéfredaktorem zpravodajského webu Aktuálně.cz bude od 1. dubna dosavadní zástupce šéfredaktora Pavel Švec, který je zároveň šéfdramaturgem videopořadu Spotlight. Švec nahradí Jana Nevyhoštěného, který byl ve funkci od loňského července.

"V novinářských týmech Economie máme mnoho kvalitních novinářů s manažerskými kompetencemi. Rozhodnout se, komu svěřit řízení Aktuálně.cz, proto nebylo jednoduché. Pavel Švec je respektovaným členem redakce, který má za sebou skvělé výsledky. To spolu s jeho vizí rozvoje Aktuálně.cz rozhodlo," uvedla generální ředitelka Economie Lenka Černá.

Aktuálně.cz pod vedením Švece bude nabízet čtenářům podle tiskové zprávy obsah více na míru. Zpravodajské rubriky se spojí do jednoho oddělení, které umožní efektivněji nasměrovávat pozornost na důležitá témata a zpracovávat je důsledně, inovativně a v širším kontextu. Redakce rovněž prohloubí spolupráci s dalšími tituly Economie, zejména v oblasti ekonomiky a byznysu, uvedlo vydavatelství.

"Budeme se soustřeďovat na témata, žánry a grafické formáty, v nichž jsme tradičně nejsilnější a které u nás čtenáři dlouhodobě hledají, zároveň je chceme dále rozvíjet. Chceme se prezentovat jako moderní web, který má svou jedinečnou identitu," doplnil Pavel Švec.

Švec zahájil svou novinářskou dráhu v roce 2010 v pražské regionální redakci MfDnes. O čtyři roky později se stal členem celostátního reportérského oddělení tohoto deníku. Věnoval se historickým tématům, armádě, životnímu prostředí či politice. V letech 2017 a 2018 pracoval zhruba rok ve zpravodajství České televize, pak vedl domácí redakci MfDnes a v létě 2020 nastoupil na stejnou pozici v Aktuálně.cz. V roce 2022 se stal zástupcem šéfredaktora a šéfdramaturgem videopořadu Spotlight moderátorek Světlany Witowské a Lindy Bartošové.

Zdroj: ČTK
Další zprávy