Vaření při teplotě hluboko pod nulou. Na Antarktidě nafotili, co s jídlem udělá mráz

Jana Václavíková Jana Václavíková
8. 1. 2023 18:41
Jak vypadají zmrzlá míchaná vajíčka? Nebo špagety, když se dostanou do prostředí, kde je minus 60 stupňů Celsia? Při své misi na polární stanici Concordia na Antarktidě si právě tyto otázky položili i vědci Cyprien Verseux a Carmen Possnigová, a tak se pustili do experimentování s jídlem. Podívejte se na některé jejich výtvory.

Vajíčka

Teploty tam klesají až k minus osmdesáti stupňům Celsia a nikdy nevystoupají nad nulu. Vědecký tým, ve kterém zmíněnou dvojici doplnili i lékař, kuchař a technici, proto běžně skladoval potraviny venku. Nápad na fotografie přípravy jídla v mrazu ale přišel z jiného důvodu. "Na začátku zimy nám došlo čerstvé jídlo a další zásoby měly dorazit až v období mezi únorem a listopadem, takže jsme jedli hlavně mraženou potravu," řekl Verseux pro server Bored Panda.

 

Právě se děje

Další zprávy