Washington - Ve Spojených státech se množí případy lidí, u nichž vyvolalo přisátí klíštěte vážnou alergii na červené maso, která může vést až ke smrtelnému anafylaktickému šoku.
To, proč lidé, již nikdy netrpěli žádnou potravinovou alergií, několik hodin po snědení steaku či hamburgeru končívají na pohotovosti, lékařům dlouho zůstávalo záhadou.
Viníkem je klíště americké
Nakonec se ukázalo, že alergii vyvolává klíště americké, které do rány hostitele zřejmě vpouští sacharid zvaný alfa-gal. Ten u člověka vyvolává prudkou reakci imunitního systému.
Alfa-gal obsahuje také červené maso a další, například králičí. Nebo některé dietní pokrmy. Za normálních okolností je ale sacharid bez potíží rozložen v trávicím traktu.
Pokud s ním však tělo přijde do kontaktu jiným způsobem - v tomto případě je mu vpraven do krevního oběhu -, imunitní systém je vyprovokován do stavu pohotovosti. A pokud pak dotyčný začne jíst něco, co obsahuje alfa-gal, nastává silná imunitní reakce.
Cítila jsem, jak mi otékají i rty a jazyk. Špatně se mi dýchalo, a tak jsem si zavolala sanitku.
Jak dlouho po kousnutí alergie přetrvává, zatím není jasné. Není vyloučeno, že je doživotní.
"Několik hodin po snědení hamburgeru jsem se probudila s oteklýma rukama a svědivou vyrážkou. Vstala jsem a cítila, jak mi otékají i rty a jazyk. Špatně se mi dýchalo, a tak jsem si zavolala sanitku," popsala agentuře AP osobní zkušenost 63letá zdravotní sestra v důchodu Louise Danzigová z New Yorku.
Krevní testy potvrdily alergii. "Vím jistě, že už si hamburger nikdy nedám. Nic takového už nechci zažít," dodává.
První případy už se objevily i v Evropě
Popisované případy se objevují už několik let, v poslední době se ale klíšťata americká šíří z jihozápadu stále dál na východ USA, a případy alergie na maso se tak vyskytují na stále větším území. Z toho, že se už objevily případy alergických reakcí i v Austrálii, Francii, Německu, Švédsku, Španělsku, Japonsku či Koreji, navíc odborníci usuzují, že sacharid přenášejí i jiné druhy klíšťat.
Jako první začali po původcích záhadné alergie pátrat Scott Commins a Thomas Platts-Mills z Univerzity ve Virginii. "Setkával jsem se se dvěma až třemi novými případy týdně. Od začátku se nám zdálo, že jde o něco geograficky omezeného. Zpočátku jsme si mysleli, že jsou původci alergie paraziti veverek. Trvalo nám, než jsme si spojili věci dohromady a mohli ukázat prstem na klíšťata," vzpomíná Commins na svou detektivní práci.
"Je to podivné, protože je to v rozporu téměř se vším, co jsem se o alergiích naučila. Namísto okamžitých obtíží se reakce může objevit až po osmi hodinách a je vyvolána cukrem, tedy druhem karbohydrátu. Většinu alergií přitom vyvolávají proteiny," dodává Erina McGinteeová, která se zabývala dvěma stovkami obdobných případů.