Tokio - Japonci dovážejí velké množství potravin. Asi čtvrtinu z nich ale zbytečně vyhodí.
Podle nejnovějších odhadů japonského ministerstva zemědělství každým rokem japonské domácnosti a firmy vyhodí 19 milionů tun zbytků jídla, přičemž zhruba 6 milionů tun je bez problémů poživatelných.
To je množství, které by například nasytilo západoafrické Mali, jeden z nejchudších států světa.
Nejčtenější japonský list Jomiuri Šimbun data okomentoval slovy: Přestože je země ve světě známá užíváním energeticky nejšetrnějších technologií jako jsou třeba hybridní automobily, efektivita využívání potravin je v Japonsku překvapivě nízká.
Český problém: bioodpad
Jak západní svět plýtvá jídlem
- Přebytky v USA by nasytily všechny hladové v Africe
- Itálie by ze zbytků jídla nakrmila podvyživené v Etiopii
- Každý den Britové vyhodí 4,4 milionu kusů jablek
- Asi 40 procent z vyhazovaného jídla tvoří nespotřebované ovoce a zelenina
- Pokud by Britové přestali plýtvat potravinami, ulevili by přírodě takovým objemem emisí skleníkových plynů, jaké vyprodukuje pětina ze všech britských aut
Japonsko přitom není zdaleka jedinou zemí, kde takový problém existuje: například Američané ročně vyhodí jídlo v hodnotě 48 miliard dolarů.
V chudých oblastech světa, které zasáhla současná potravinová krize, je něco takového nepřípustné.
Odpady v západních zemích navíc vyhnívají na skládkách a mimo jiné vytvářejí skleníkové plyny.
Zbytky jídla jsou problémem také v Česku, které v jejich recyklaci zaostává za zbytkem Evropy. Speciální - hnědé - kontejnery na takzvaný bioodpad jsou v Česku zatím vzácností. Změnit by to mohla novela zákona o odpadech, která mimo jiné počítá se zřízením husté sítě obecních kompostáren.
Japonská vláda podporuje recyklaci
Oproti tomu japonská vláda hledá už řadu let způsoby, jak by mohl být odpad využit. V roce 2001 schválila legislativu, která podporuje recyklaci jídla na krmivo pro zvířectvo i biopaliva. A zemědělcům se recyklace začíná vyplácet. Krmivo z odpadu je totiž až o polovinu levnější než klasické zrní.
Díky legislativním opatřením se tak Japoncům daří recyklovat přes 70 procent ze všech potravinových zbytků.
„Díky vysokým cenám potravin a energií je tento typ byznysu na vzestupu," řekl agentuře Reuters Jasufumi Miwa z Japonského vědeckého institutu.
Zpět na speciál Proměny východoasijské společnosti