Japonci plýtvají jídlem. Dohánějí to účinnou recyklací

mih
30. 7. 2008 11:00
Až čtvrtina potravin jde do koše, je ale dál využita
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Ondřej Besperát

Tokio - Japonci dovážejí velké množství potravin. Asi čtvrtinu z nich ale zbytečně vyhodí. 

Podle nejnovějších odhadů japonského ministerstva zemědělství každým rokem japonské domácnosti a firmy vyhodí 19 milionů tun zbytků jídla, přičemž zhruba 6 milionů tun je bez problémů poživatelných.

To je množství, které by například nasytilo západoafrické Mali, jeden z nejchudších států světa.

Nejčtenější japonský list Jomiuri Šimbun data okomentoval slovy: Přestože je země ve světě známá užíváním energeticky nejšetrnějších technologií jako jsou třeba hybridní automobily, efektivita využívání potravin je v Japonsku překvapivě nízká.

Český problém: bioodpad

Jak západní svět plýtvá jídlem
Autor fotografie: Ahold Slovakia

Jak západní svět plýtvá jídlem

  • Přebytky v USA by nasytily všechny hladové v Africe
  • Itálie by ze zbytků jídla nakrmila podvyživené v Etiopii
  • Každý den Britové vyhodí 4,4 milionu kusů jablek
  • Asi 40 procent z vyhazovaného jídla tvoří nespotřebované ovoce a zelenina
  • Pokud by Britové přestali plýtvat potravinami, ulevili by přírodě takovým objemem emisí skleníkových plynů, jaké vyprodukuje pětina ze všech britských aut

Zdroj: WFP, WRAP

Japonsko přitom není zdaleka jedinou zemí, kde takový problém existuje: například Američané ročně vyhodí jídlo v hodnotě 48 miliard dolarů.

V chudých oblastech světa, které zasáhla současná potravinová krize, je něco takového nepřípustné.

Odpady v západních zemích navíc vyhnívají na skládkách a mimo jiné vytvářejí skleníkové plyny.

Zbytky jídla jsou problémem také v Česku, které v jejich recyklaci zaostává za zbytkem Evropy. Speciální - hnědé - kontejnery na takzvaný bioodpad jsou v Česku zatím vzácností. Změnit by to mohla novela zákona o odpadech, která mimo jiné počítá se zřízením husté sítě obecních kompostáren.

Japonská vláda podporuje recyklaci

Oproti tomu japonská vláda hledá už řadu let způsoby, jak by mohl být odpad využit. V roce 2001 schválila legislativu, která podporuje recyklaci jídla na krmivo pro zvířectvo i biopaliva. A zemědělcům se recyklace začíná vyplácet. Krmivo z odpadu je totiž až o polovinu levnější než klasické zrní.

Díky legislativním opatřením se tak Japoncům daří recyklovat přes 70 procent ze všech potravinových zbytků.

„Díky vysokým cenám potravin a energií je tento typ byznysu na vzestupu," řekl agentuře Reuters Jasufumi Miwa z Japonského vědeckého institutu.

Zpět na speciál Proměny východoasijské společnosti 

 

Právě se děje

Další zprávy