Pokud se ceny všech sledovaných výrobků sečtou jako obsah nákupního košíku, je celkový součet proti loňskému červenci o stokorunu vyšší.
Nejvýraznější nárůst ceny je patrný u cibule. Zákazníci letos o prázdninách platí za kilogram 32,52 koruny, zatímco loni to bylo 15,40 koruny. V červenci přitom cibule zlevnila proti červnu o 6,50 Kč/kg. Květák za rok zdražil o téměř 17 korun na průměrných 41,14 koruny. O více než polovinu jsou letos dražší i brambory a hlávkové zelí.
Ze sledovaných druhů zeleniny zlevnila pouze mrkev. O více než třetinu jsou dražší okurky a papriky, o pětinu podražila rajčata. V návaznosti na toto zdražení je třeba sáhnout hlouběji do peněženky také u nákupu kečupu, nakládaného zelí a sterilovaných okurek.
Zdražuje také vepřové maso a v souvislosti s tím i šunka, sádlo, párky či paštika. Různé druhy vepřového masa, jako je plec, bůček, kýta či krkovice, podražily proti loňsku o čtyř až osm procent, tedy o pět až sedm korun na kilogramu masa. U hovězího masa nepatrně zlevnilo zadní bez kosti, ale nahoru šly ceny pravé svíčkové či předního bez kosti. Dražší jsou i kachny a kapři, naopak cena kuřat nepatrně klesla.
Naproti tomu výraznější zlevnění statistici zaznamenali u ovoce. Jablka jsou levnější o více než třetinu, citrony téměř o pětinu a pomeranče o osm procent. Ze sledovaných druhů ovoce zdražily proti loňskému létu pouze banány, a to o pětinu.
Levněji lidé letos o prázdninách nakupují také máslo, jehož cena loni trhala rekordy. Letos cena pozvolna klesá a v létě stála čtvrtkilová kostka másla v obchodech v průměru zhruba 45 korun. Před rokem to ovšem bylo 53,60 Kč a na rekordních 55,80 koruny přišla loni v říjnu. Podobné je to i u vajec, které lze letos v obchodech pořídit levněji než loni.
Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy tlak na růst cen potravin nepolevuje a zejména kvůli stále nepříliš příznivému počasí ani nepoleví. "Loňské suché a teplé počasí, které vedlo ke špatné úrodě obilovin či brambor, se sice letos ve stejně kritické podobě neopakuje, avšak zemědělci stále spokojení nejsou. Růst cen potravin tak nadále zrychluje a v příštím roce bude ještě markantnější než letos," uvedl minulý týden Kovanda.
Průměrné ceny vybraných potravin v obchodech (v Kč):
červenec 2018 | červenec 2019 | |
Konzumní brambory (1 kg) | 14,22 | 22,60 |
Zelí hlávkové bílé (1 kg) | 17,21 | 25,82 |
Okurky salátové (1 kg) | 34,55 | 48,32 |
Papriky (1 kg) | 55,74 | 74,38 |
Rajčata červená kulatá (1 kg) | 32,57 | 38,77 |
Květák bílý celý | 24,28 | 41,14 |
Cibule suchá (1 kg) | 15,40 | 32,52 |
Mrkev (1 kg) | 26,73 | 26,10 |
Jablka konzumní (1 kg) | 43,30 | 28,09 |
Pomeranče (1 kg) | 39,29 | 36,19 |
Banány žluté (1 kg) | 26,09 | 31,45 |
Citrony (1 kg) | 67,70 | 48,17 |
Nakládané zelí (1 kg) | 42,52 | 46,19 |
Sterilované okurky (1 kg) | 57,27 | 67,86 |
Kečup rajčatový (1 kg) | 60,28 | 63,95 |
Hovězí maso zadní bez kosti (1 kg) | 225,51 | 224,61 |
Vepřová plec (1 kg) | 117,35 | 124,07 |
Párky (1 kg) | 146,58 | 157,52 |
Šunka vepřová (1 kg) | 206,65 | 215,56 |
Kuřata kuchaná celá (1 kg) | 66,26 | 65,39 |
Mléko polotučné pasterované (1 l) | 20,19 | 20,24 |
Eidamská cihla (1 kg) | 137,43 | 140,82 |
Smetanový jogurt ovocný (150 g) | 11,63 | 12,00 |
Jogurt bílý netučný (150 g) | 9,22 | 9,29 |
Vejce slepičí čerstvá (10 ks) | 36,98 | 29,85 |
Máslo (1 kg) | 214,34 | 179,55 |
Vepřové sádlo škvařené (1 kg) | 63,41 | 66,55 |
Pšeničná mouka hladká (1 kg) | 11,59 | 11,44 |
Rýže loupaná dlouhozrnná (1 kg) | 36,21 | 37,42 |
Těstoviny vaječné (1 kg) | 49,83 | 53,01 |
Chléb konzumní kmínový (1 kg) | 24,30 | 26,20 |
Pečivo pšeničné bílé (1 kg) | 43,93 | 47,75 |
Cukr krystalový (1 kg) | 14,56 | 11,47 |
Pravý včelí med (1 kg) | 206,12 | 208,73 |
Pivo výčepní světlé, lahvové 0,5 l | 11,65 | 11,44 |
Jakostní víno bílé (0,75 l) | 99,03 | 97,74 |
Jakostní víno červené (0,75 l) | 103,99 | 98,40 |
Zdroj: ČSÚ
Za rychlejším zdražováním masa je podle Kovandy zejména epidemie afrického moru prasat, která se z Asie, zejména Číny, rozšířila také do Evropy a podle něj hrozí rozšíření i do Česka.
"V souvislosti s potíráním epidemie je třeba vybíjet ve velkém chovy prasat, což celosvětově snižuje dostupnost vepřového, ale třeba i šunky či sádla. To tlačí cenu vzhůru a nutí spotřebitele nahrazovat vepřové v jídelníčku hovězím či kuřecím, takže ve výsledku, byť mírněji zdražují i tyto druhy mas," uzavřel Kovanda.