Více cukru, méně masa, horší éčka. Podívejte se, jak se liší potraviny napříč Evropou

Pavla Adamcová Jiří Kropáček Pavla Adamcová, Jiří Kropáček
16. 7. 2019 6:05
Kvalita potravin se v rámci Evropské unie nedělí na Západ a Východ. Jejich složení přesto není ve všech zemích zcela totožné - výrobci se přitom často s oblibou odkazují hlavně na rozdílné chutě zákazníků. Vyplynulo to z nedávno zveřejněné studie, kterou si Evropská komise nechala vypracovat. On-line deník Aktuálně.cz nyní vybral nejznámější výrobky s odlišnými verzemi a jejich jednotlivá složení nechal okomentovat nutričními experty.

načítám grafiku

  • Studie posoudila 1 380 vzorků 128 různých potravinářských výrobků z devatenácti členských států. Ani tento vzorek však není reprezentativní z hlediska velké rozmanitosti potravinářských výrobků na trhu EU. 
  • Ve většině případů složení odpovídalo způsobu, jak byly výrobky prezentovány: 23 % výrobků mělo totožnou přední stranu obalu a totožné složení a u 27 % výrobků bylo signalizováno odlišné složení v různých zemích EU při odlišných předních stranách obalu.
  • Celkem 9 % výrobků, které byly prezentovány jako stejné v celé EU, mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu totožná, ale jejich složení se lišilo.
  • Dalších 22 % výrobků prezentovaných podobným způsobem mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu podobná, ale jejich složení se lišilo.
  • Podle závěrů studie neexistuje žádný jednotný zeměpisný vzorec, pokud jde o používání stejného nebo podobného obalu pro výrobky s rozdílným složením. Zjištěné rozdíly ve složení testovaných výrobků navíc nezbytně neznamenají rozdíly v jejich kvalitě.
  • Podle komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti Věry Jourové však rozdílné složení automaticky neznamená, že by výrobci záměrně šidili spotřebitele. Na tiskové konferenci Aktuálně.cz sdělila, že v některých případech má jiné složení opodstatnění. 
  • "Výsledky jsou smíšené," upozornil při zveřejnění studie maďarský komisař Tibor Navracsics, odpovědný za práci výzkumného střediska EK. "I když mám radost, že jsme u složení výrobků nenašli důkaz rozdělení mezi Východem a Západem, znepokojuje mě zjištění, že asi třetina testovaných produktů má různé složení, ačkoliv je označená stejně nebo velmi podobně," uvedl komisař.
  • Dvojí kvalitu jako nepřípustnou zmínil v roce 2017 před Evropským parlamentem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Lidé z celé unie podle něj mají nárok například na stejně kvalitní "rybí prsty". Nyní už v EU platí nová pravidla, podle nichž může být tato praxe - pokud pro ni nejsou objektivní a legitimní důvody - zavádějící pro spotřebitele, a tedy nepřípustná. 
  • Problém je horší, než se zdálo. Komise ukázala vlastní testy dvojí kvality potravin
 

Právě se děje

před 21 minutami

Tunel Blanka se po čtyřech letech dočkal kolaudace

Tunel Blanka je po čtyřech letech od zprovoznění zkolaudován. Odstraněna byla podmínka dostavby vnějšího okruhu. Náklady stavby jsou asi 40 miliard korun.

Zdroj: ČTK
Další zprávy