Praha - Rozdílná kvalita potravin je patrná i u nejnižší cenové kategorie. Ukázalo to porovnání levných výrobků z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka, které uskutečnil časopis dTest.
Zaměřil se na chlazené a mrazené potraviny - konkrétně točený a měkký salám, silné párky, rybí prsty, lahůdkový salát, jahodový jogurt a kysané zelí.
Německé produkty prodávané za podobnou měrnou cenu obsadily v porovnání kvality všech chlazených výrobků dvakrát první místo, konkrétně v kategorii točených salámů a měkkých salámů.
České zboží v kvalitě ani jednou nezvítězilo, naopak třikrát skončilo poslední - v případě měkkých salámů, rybích prstů a kysaného zelí.
Pro někoho možná překvapivě nejlepší kvalitu v kategorii párků a lahůdkových salátů obsadilo polské zboží. Rakušané se mohou pochlubit nejkvalitnějším jahodovým jogurtem a kysaným zelím. Slováci dosáhli alespoň jednou na první příčku, a to v hodnocení rybích prstů.
Redaktoři nakoupili potraviny v české, slovenské a německé pobočce řetězce Kaufland, polském supermarketu Biedronka a v rakouské prodejně Spar.
"Při nákupech jsme měli pouze dvě kritéria výběru - vzhledově se muselo jednat o výrobky podobného typu a vždy jsme kupovali ten nejlevnější produkt, který byl v nabídce," upřesňuje motivaci Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
"Pořadí jednotlivých výrobků jsme určili podle údajů deklarovaných na etiketě. Posuzovali jsme obsah, případně kvalitu nejdůležitějších složek, vybrané výživové hodnoty a přítomnost přídatných látek," dodává Hoffmannová.