Spotřeba masa roste. Češi sní za rok přes 80 kilo, z grilování se stala národní vášeň

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 12. 2019 13:45
Spotřeba masa v Česku na osobu loni vzrostla o 2,1 kilogramu na 82,4 kg, řekla vedoucí oddělení statistiky zemědělství Českého statistického úřadu (ČSÚ) Renata Vodičková.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Češi více jedli vepřové, hovězí i drůbež, jejíž spotřeba s 28,4 kilogramu byla rekordní. ČSÚ se letos zaměřil na porovnání s rokem 1989. Za posledních 30 let se téměř vyměnila spotřeba hovězího a drůbežího masa, mimo jiné kvůli ceně.

Celková spotřeba potravin na osobu včetně vyhazovaných zbytků činila loni 789,7 kilogramu, což bylo proti roku 1989 o 17,4 kilogramu méně. Kolik zboží se vyhodilo, ČSÚ neví, obecné odhady podle starších studií jsou kolem 30 procent včetně ztrát na polích.

"Dříve se zkonzumovalo 30,0 kg hovězího masa na obyvatele, dnes spotřeba hovězího masa představuje 8,7 kilogramu. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z 13,0 kg v roce 1989 na rekordních 28,4 kg v roce 2018," uvedl v tiskové zprávě předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Podle Vodičkové mnoho lidí nejí například červené maso, ale konzumuje drůbež a ryby, u kterých meziročně spotřeba stoupla o 2,8 procenta na 5,6 kilogramu.

"Nás samotné to překvapilo, protože v posledních letech to většinou fungovalo tak, že spotřeba masa meziročně nerostla tolik a většinou jedna skupina malinko poklesla a jiná malinko vzrostla v závislosti třeba na cenových změnách. Ale v roce 2018 vzrostly všechny druhy mas," uvedla Vodičková.

Podle ní je jednou z teorií, že loni bylo "naprosto exkluzivní" léto, kdy se lidé více scházeli a maso grilovali.

Loňský rok byl rekordní ve spotřebě několika komodit, například rýže (6,6 kilogramu, meziročně vzrostla spotřeba o 1,7 procenta), těstovin s 8,2 kilogramy, přírodních sýrů (11,6 kilogramu), ostatních mléčných výrobků (34,9 kg), rostlinných jedlých tuků a olejů (17,7 kg), luštěnin (tři kg), kakaových bobů (2,6 kg) nebo nečokoládových cukrovinek, kterých loni každý obyvatel Česka snědl v průměru 3,4 kilogramu.

"Češi sice stále očividněji dbají na zdravou výživu, o čemž svědčí zmíněný posun blíž ke středomořskému, či dokonce přímo francouzskému způsobu stravování, avšak v případě zeleniny a brambor jim loni do cesty vstoupila jejich vyšší cena, patrná zejména v druhé půli roku," říká hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle něj vyšší cenu způsobila špatná úroda, zapříčiněná prakticky celoevropskou vlnou veder a suchého a teplého počasí. Loňský teplý rok ale naopak svědčil řadě druhů ovoce, jehož příznivá cena tak Čechy motivovala k vyšší konzumaci zejména ovoce mírného pásma, jako jsou jablka, hrušky či švestky, jehož vzrostla o bezmála šest procent.

Spotřeba ovoce skutečně o pět procent vzrostla na 86,1 kilogramu, u jablek šlo o sedmiprocentní nárůst na 23,9 kilogramu, u hrušek zvýšení o 24,9 procenta na 3,3 kilogramu, u švestek o 19,5 procenta na šest kilogramů. O 1,2 procenta na 87,1 kilogramu naopak poklesla spotřeba zeleniny.

Loni se meziročně zvýšila také spotřeba cigaret o 0,7 procenta na 1992 kusů na osobu. Vzrostla rovněž spotřeba alkoholických nápojů o 1,1 procenta na 172,5 litru, v hodnotě čistého lihu činila 9,9 kilogramu, což bylo meziroční zvýšení o 1,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy