Méně domácích brambor, více autonehod. KSČM vyčíslila, jak dopadlo 30 let svobody

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 17. 11. 2019 22:01
Co pro nás znamená svoboda, ptá se v rámci 30. výročí pádu komunismu KSČM. Životní jistoty, dostupné domácí potraviny, vzhlednou krajinu nebo žití s tím, koho mám rád, odpovídá si vzápětí na svém webu. Často ale přitom srovnává data, která toho ve skutečnosti o situaci mnoho neříkají. Aktuálně.cz proto oslovilo odborníky, aby jednotlivé argumentační body komunistů rozšířili o další souvislosti.
Foto: kscm.cz

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) v době, kdy se Česko chystá oslavit 30. výročí od pádu komunismu, připravila na svých internetových stránkách soubor osmi vlastních infografik, ve kterých porovnala data z roku 1989 a současnosti.

Čísla v přehledu vycházejí z dat Českého statistického úřadu a je možné, že se pro ně strana inspirovala v nedávné kalkulačce Aktuálně.cz:

Způsobem, jakým jsou vybraná data komunisty postavena proti sobě, však nemají podle odborníků dostatečnou vypovídací hodnotu. Dostupnost potravin je mimo jiné ilustrována na číslech osevní plochy brambor, dostupnost kultury na poklesu návštěvníků kin a bezpečnost země například na počtu autonehod.

  • "Pro srovnání ekonomické situace v roce 1989 a 2018 (2019) potřebujeme široký soubor dat. Když budeme ze statistik pouze vyzobávat rozinky, nikdy si nebudeme moci udělat objektivní představu o tom, jak se žilo dříve a dnes," vysvětluje pro Aktuálně.cz analytik společnosti BH Securities Štěpán Křeček.
 

Právě se děje

Další zprávy