Zemědělský svaz povede další čtyři roky Martin Pýcha

ČTK ČTK
25. 10. 2022 17:43
Zemědělský svaz povede další čtyři roky Martin Pýcha

Předsedou Zemědělského svazu ČR bude nadále Martin Pýcha, který organizaci vede od roku 2011. Na další čtyři roky ho ve funkci potvrdili delegáti na úterní celostátní konferenci v Praze. Zvolili ho 555 hlasy z 577. Pýcha neměl žádného protikandidáta. Novinářům po svém zvolení řekl, že české zemědělství udělalo velký pokrok, negativně hodnotí komunikaci s ministerstvem zemědělství.

Zemědělství podle Pýchy za dobu, co je v čele svazu, udělalo velký pokrok v technologiích nebo péči o stav a zdraví zvířat. V řadě oborů podle něj patří k nejlepším v Evropě. "Když se setkávám s kolegy ze zahraničí, tak oni o našem zemědělství hovoří s obrovským respektem," řekl.

Upozornil zároveň, že podle odhadů do roku 2030 odejde třetina pracovníků ze zemědělství do důchodu nebo mimo obor. Problematické je podle něj také to, že na českých školách chybí obory se zaměřením na využití moderních technologií a velká část absolventů zemědělských oborů končí v jiných odvětvích. Obory spojené se zemědělstvím studuje kolem deseti procent učňů, řekl. Například absolventi oboru opravář zemědělských strojů ale odchází pracovat třeba do továrny na automobily, uvedl. Moderní technologie v zemědělství podle něj mohou přispět například k používání menšího množství pesticidů.

 

Právě se děje

Další zprávy