Babišův střet zájmů: Podívejte se na žebříček dotací, které dostává Agrofert

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 6. 1. 2020 9:42
Od vstupu Andreje Babiše do politiky na podzim 2013 do konce roku 2017 získal Agrofert zhruba sedm miliard korun dotací. Před jeho vstupem do politiky přitom získával holding dotace výrazně nižší. Podívejte se na ty největší dotační žádosti, které byly holdingu Agrofert v uplynulých letech z eurofondů proplaceny.

Hlavní část peněz tvoří provozní dotace, které dostávají všechny zemědělské podniky v Česku podle rozlohy obhospodařované půdy. Kromě nich však koncern dostává ještě takzvané dotace investiční. Ty mají sloužit na inovace, zvýšení zaměstnanosti, rozvoj venkova a podobně. Patří mezi ně třeba kontroverzní linka na lepší toastový chléb.

Foto: Vojtěch Marek

3. Výrobce hnojiv Lovochemie: 591 milionů Kč

  • Výše investice: 1,583 mld. korun
  • Investiční pobídka: 591,05 mil. korun
  • Získáno: červen 2014

V roce 2014, kdy byl Andrej Babiš ministrem financí, získal výrobce hnojiv Lovochemie z koncernu Agrofert od ministerstva průmyslu a obchodu investiční pobídky ve výši až 591 milionů korun, a to na zvýšení výroby umělých hnojiv. Slevu na dani může podnik čerpat až do roku 2026.

Firma z Lovosic zároveň získala eurodotaci ve výši 337 milionů korun na "instalaci moderního fluidního kotle k výrobě technologické páry". Konstrukce předchozích kotlů totiž neumožňovala podstatné snížení produkovaných emisí. 

Za zmínku také stojí, že v rámci strukturálního programu 2007-2013 získala Lovochemie skoro šest milionů korun z Evropského sociálního fondu a k nim příspěvek od státu na firemní školku a zvýšení adaptability zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy