Babišův střet zájmů: Podívejte se na žebříček dotací, které dostává Agrofert

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 6. 1. 2020 9:42
Od vstupu Andreje Babiše do politiky na podzim 2013 do konce roku 2017 získal Agrofert zhruba sedm miliard korun dotací. Před jeho vstupem do politiky přitom získával holding dotace výrazně nižší. Podívejte se na ty největší dotační žádosti, které byly holdingu Agrofert v uplynulých letech z eurofondů proplaceny.

Hlavní část peněz tvoří provozní dotace, které dostávají všechny zemědělské podniky v Česku podle rozlohy obhospodařované půdy. Kromě nich však koncern dostává ještě takzvané dotace investiční. Ty mají sloužit na inovace, zvýšení zaměstnanosti, rozvoj venkova a podobně. Patří mezi ně třeba kontroverzní linka na lepší toastový chléb.

Řepkoland - letecké pohledy na žlutá řepková pole, zabírající více než desetinu orné půdy v České republice
Řepkoland - letecké pohledy na žlutá řepková pole, zabírající více než desetinu orné půdy v České republice | Foto: Tomáš Vocelka

2. Zpracovatel řepky Preol: 612 milionů Kč

  • Výše investice: 1,88 mld. korun
  • Investiční pobídka: 611,68 mil. korun
  • Získáno: červenec 2007

Největší český zpracovatel řepkového semene a výrobce produktů z řepky v roce 2007 získal od českého státu investiční pobídku ve formě slevy na dani až do výše téměř 612 milionů korun. Preol začal slevu na "zavedení výroby metylesteru řepkového oleje" poprvé čerpat v roce 2010 a může pokračovat až do konce letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy