Nové zálohy na energie mohou být astronomické. Co se stane, když je odmítnete platit

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
7. 5. 2022 15:35
Někteří dodavatelé energií rozesílají zákazníkům nové výše záloh na odběr plynu a elektřiny, přičemž řada lidí si měsíčně připlatí o stovky i tisíce korun. Ne všichni ale na vyšší platby ve svém rodinném rozpočtu mají. Zeptali jsme se proto dodavatelů, za jakých podmínek je možné se zálohami trochu "žonglovat".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Požádejte o sociální dávku

Všichni dodavatelé se pak shodují v jednom. V případě problémů s placením je nutné s dodavateli komunikovat a případně využít dostupnou státní pomoc:

  • Tedy požádat o příspěvek na bydlení, případně o mimořádnou okamžitou pomoc.

"Nejhorší je neplatit. Takže je lepší zkusit požádat o některou z pomocí, kterou stát nyní nabízí. Není se za co stydět," říká expert Jiří Gavor. 

S tím souhlasí i Grochál z innogy. "Zákazníkům, kteří se ocitli ve finanční tísni, nabízíme individuální splátkové kalendáře a doporučujeme využití dostupné sociální pomoci od státu. V rámci spolupráce s celorepublikovou sítí občanských poraden nabízíme těmto lidem konzultace a poradenství zkušených odborníků, kteří klientům umí pomoci i s administrativním vyřízením vhodných sociálních dávek a programů," říká Grochál. 

 

Právě se děje

Další zprávy