Nové zálohy na energie mohou být astronomické. Co se stane, když je odmítnete platit

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
7. 5. 2022 15:35
Někteří dodavatelé energií rozesílají zákazníkům nové výše záloh na odběr plynu a elektřiny, přičemž řada lidí si měsíčně připlatí o stovky i tisíce korun. Ne všichni ale na vyšší platby ve svém rodinném rozpočtu mají. Zeptali jsme se proto dodavatelů, za jakých podmínek je možné se zálohami trochu "žonglovat".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Nižší zálohy = řada upomínek

Pražská plynárenská nespecifikovala, o kolik procent mohou klienti své zálohy snížit, aniž by byli zahlceni urgencemi. Upozorňuje jen, že placení nízkých záloh nic neřeší, protože lze následně očekávat vznik velkých nedoplatků v rámci ročního vyúčtování.

"A to může způsobit problémy s úhradou kvůli nakumulovanému nedoplatku," říká Miroslav Vránek.

  • Každého zákazníka, který bude posílat nižší zálohy, čeká "smršť" zpráv.

"Bude opakovaně různým způsobem upozorňován, že výše hrazených záloh je nedostatečná pro pokrytí předpokládané spotřeby. Když poté neuhradíte v termínu tím způsobený nedoplatek ve vyúčtování, který bude kvůli tomu pravděpodobně vysoký, mohou být uplatněny poplatky z prodlení," uvedl Miroslav Vránek. 

Ani E.ON neuvedl, jestli toleruje nižší zálohy, jen připomněl, že pokud zákazník navýšení záloh rozporuje, snaží se mu pracovníci společnosti situaci vysvětlit.  "Pokud neplatí zálohy za energie, které odebírá, v plné výši, dostává se do upomínkovacího procesu. Předpokládáme, že zvýšení záloh se letos dotkne asi 500 tisíc zákazníků, zhruba polovina z nich už má vyšší zálohy nastavené. Zvýšení záloh se pohybuje v průměru mezi 10 a 15 procenty," uvedl Rudolf Uzlík.

Snižování záloh nedoporučuje další dodavatel MND. "Nicméně mohou nastat situace, kdy zákazník podstatným způsobem mění charakter odběru, například si nainstaluje tepelné čerpadlo či fotovoltaiku. V takových případech je možná individuální dohoda o úpravě rozpisu záloh," uvádí Jan Sýkora, ředitel marketingu a komunikace MND.

 

Právě se děje

Další zprávy