Vlakem jezdí čím dál více lidí, Českým drahám loni přibylo 1,8 milionu cestujících

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 30. 1. 2017 12:34
Nejvíce cestujících přibylo Českým drahám v dálkových expresních linkách, příměstských spojích a mezistátních vlacích. Ze statistik současně vyplývá, že lidé jezdí vlakem na delší trasy než dříve. Výrazný nárůst hlásí také RegioJet.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Českým drahám loni vzrostl počet cestujících o téměř 1,8 milionu na 171,5 milionu. Nejvíce jich přibylo v dálkových expresních linkách, příměstských spojích a mezistátních vlacích. Státní dopravce zvýšil i přepravní výkon, tedy počet cestujících násobený délkou přepravy.

"Více cestujících jsme zaznamenali jak ve vnitrostátní, tak v mezinárodní dopravě – v té nám přibylo přibližně půl milionu zákazníků," říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Pavel Krtek. "Největší růst zájmu byl o cesty do Rakouska, pozitivně se vyvíjely přepravy na jižní Slovensko a do Maďarska a mírný růst jsme zaznamenali i na přechodech do Polska," dodává.

Na vnitrostátních linkách pak byl vyšší zájem cestujících o expresní linky, kde jezdí nové nebo modernizované soupravy a kde se díky rekonstrukci tratí v uplynulých letech zkrátily cestovní doby. Jde například o trati z Prahy do Plzně a dále do Chebu, z Prahy do Českých Budějovic nebo z Prahy do Brna. Roste počet cestujících i na trase z hlavního města do severomoravského regionu.

Přepravní výkon loni vzrostl o 210 milionů takzvaných osobokilometrů na 7,380 miliardy. Kromě vyššího počtu cestujících tento ukazatel dokládá to, že lidé jezdí vlakem na delší trasy.

Ještě větším tempem než cesty běžných pasažérů rostly loni počty přepravených osob se zdravotním postižením. Celkem loni České dráhy svezly podle údajů z rezervačního systému 5957 cestujících s handicapem, což představuje meziroční růst o 12,5 procenta. Jde o cestující, kteří si dopředu vyžádali asistenci železničního personálu. Řada dalších cestujících vozíčkářů využívá nízkopodlažní vozidla, ve kterých asistenci nepotřebuje. Takovíto cestující pak ve statistikách chybí.

České dráhy mají nadále dominantní postavení na české železnici, přestože rostou i počty přepravených cestujících u soukromé konkurence. Společnost RegioJet Radima Jančury loni v Česku přepravila kolem 3,72 milionu cestujících, což je o pětinu více než v předchozím roce. Leo Express podnikatele Leoše Novotného podle zatím posledních čísel za rok 2015 přepravil 1,1 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy