Verdikt pro šéfa Hyundai: 3 roky vězení

job, ČTK
5. 2. 2007 7:34
Soul - Šéf jihokorejské automobilky Hyundai Motor nakonec může skončit ve vězení. Soud mu neudělil podmínku, ale poslal ho na tři roky za mříže.

Čong Mong-ku (68) byl po měsících vyšetřování odsouzen ke třem letům vězení za zpronevěru podnikových financí. Proti verdiktu se však ještě může odvolat.

A taky to udělá.

Oznámila to sama šestá největší automobilka světa. Pro firmu, která bojuje s rostoucím kurzem wonu a protesty zaměstnanců, je překvapivý rozsudek další rána.

V Česku se Hyundai chystá postavit nový montážní závod v Nošovicích na severu Moravy, kde chce investovat více než miliardu eur (zhruba 28 miliard korun).

Nošovice se rozjíždí, Hyundai nabírá lidi - ČTĚTE ZDE

"Aktuální vývoj soudního procesu s předsedou Čong Mong-ku v Soulu nemá vliv na realizaci projektu výstavby nošovického závodu," řekl tiskový mluvčí projektu Petr Vaněk.

V současné době pokračují práce srovnáváním a zhutňováním terénu, bezprostředně po vydání stavebního povolení bude zahájena vlastní výstavba. Harmonogram zahájení zkušební výroby v Nošovicích ve druhé polovině roku 2008 a sériové výroby v roce 2009 se podle něj nijak nemění. Automobilka by měla zaměstnat až 3500 lidí a vyrábět 300 000 vozů ročně.

Obavy? Firma nemá

Verdikt ve firmě Hyundai vyvolal obavy z toho, že automobilový koncern bude bez vedení. Akcie společnosti klesly v jednu chvíli o tři procenta. Čong, který byl zadržen loni v dubnu, se ale ještě hodlá proti rozsudku odvolat.

Foto: ČT24

Podle agentur se samotný Čong zdál být verdiktem otřesen. Soudní místnost, kterou zaplnili zaměstnanci Hyundai, opustil rychle.

"Na Hyudai Motor to bude mít velký dopad," řekl analytik investiční společnosti Landmark Investment Management. "Vliv na korejskou ekonomiku bude velký," dodal.

Společný vývoz Hyundai a její filiálky Kia Motors se na celkovém korejském exportu podílí podle podnikových údajů téměř sedmi procenty.

"Hyundai Motor Group nebude tímto vývojem nijak ovlivněna a vzhledem k tomu, že soud nenařídil uvěznění předsedy Čonga, bude předseda společnosti nadále pilně řídit aktivity skupiny. Doufáme, že v rámci odvolacího procesu dosáhneme ospravedlnění," uvedli oficiálně zástupci firmy.

Prokurátoři minulý měsíc žádali pro šéfa automobilky šestileté vězení. Analytici automobilového průmyslu ale předpokládali, že soud vynese podmínečný rozsudek, aby Čong mohl ve vedení společnosti zůstat, napsala agentura Reuters.

Manýry Čong Mong-kuna, generálního ředitele automobilky Hyundai, prošetřuje jihokorejská prokuratura od poloviny loňského roku.

Foto: čt24

Ve své pozici podle žalobců zpronevěřoval peníze firmy a vytvářel tajné fondy, ze kterých pak měl uplácet vlivné lidi. Z firemních účtů údajně odčerpal až sto milionů dolarů, tedy více než dvě miliardy korun.

Čong je rovněž obviněn z toho, že způsobil finanční újmu některým firmám skupiny Hyundai.

A to tím, že uzavíral diskutabilní smlouvy, s jejichž pomocí podle tvrzení obžaloby zajišťoval ochranu finančních zájmů svých i svého syna Čong Ui-suna. Ten řídí automobilku Kia Motors, která je součástí skupiny Hyundai.

 

Právě se děje

Další zprávy