Šéfovi Hyundai hrozí šest let za mřížemi

dkl, ČTK
16. 1. 2007 9:10
Soul - Zpronevěra a uplácení. Tyto praktiky mohou osmašedesátiletého Čonga stát víc než jen místo.

Od poloviny loňského roku jihokorejská prokuratura prošetřuje manýry Čong Mong-kuna, generálního ředitele automobilky Hyundai, která se chystá v Nošovicích stavět novou automobilku.

Ve své pozici měl zpronevěřovat peníze firmy a vytvářet tajné fondy, ze kterých pak měl uplácet vlivné lidi. Z firemních účtů měl údajně odčerpat až sto milionů dolarů, tedy více než dvě miliardy korun. Verdikt soudu by měl přijít v únoru.

Čong je rovněž obviněn z toho, že způsobil finanční újmu některým firmám skupiny Hyundai.

A to tím, že uzavíral diskutabilní smlouvy, s jejichž pomocí podle tvrzení obžaloby zajišťoval ochranu finančních zájmů svých i svého syna Čong Ui-suna. Ten řídí automobilku Kia Motors, která je součástí skupiny Hyundai.

Přísný trest? Spíš ne

"Obžalované je třeba přísně potrestat, protože zločiny spáchané v tomto případu jsou velmi závažné," uvedla prokuratura v požadavku, kterým se nyní zabývá soud. Prokurátoři požadují vysoké tresty také pro další vysoké představitele šesté největší automobilky světa.

Foto: Reuters

Podle pozorovatelů nelze předvídat, jaké stanovisko v případu soud zaujme. Korejské soudy se ale podle agentury AP často setkávají s veřejnou kritikou za to, že jsou k šéfům velkých koncernů příliš shovívavé.

Soudy v podobných případech korupce odsouzeným udělily podmíněný odklad, takže odsouzení se vyhnuli nástupu do vězení.

Čong si loni pobyl ve vazbě jen dva měsíce a ještě koncem června byl propuštěn na kauci. Skandál se zneužíváním peněz vrhl na skupinu Hyundai stín a způsobil jí další problémy vedle těch, s nimiž se potýká už delší dobu.

Jde hlavně o spory s odboráři, kteří se domáhají vyšších mezd. Kvůli tomu se v automobilce stávkuje i v těchto dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy