Nošovice se rozjíždí,Hyundai nabírá lidi

ČTK
20. 12. 2006 12:35
Nošovice - Po měsících nejistoty, dlouhých vyjednáváních a odkladech se investice v Nošovicích rozjíždí, zatím náborem zaměstnanců.
Foto: Reuters

Společnost Hyundai Motor Manufacturig Czech (HMMC) dnes odstartovala nábor zaměstnanců pro svou nošovickou továrnu.
Korejská automobilka během dvou let nabere 2900 zaměstnanců, do poloviny roku 2011 by jejich počet měl dosáhnout konečných 3500.

Během roku 2007 chce firma přijmout zhruba 600 zaměstnanců, polovina z toho budou dělnické profese, jejichž nábor začne od poloviny příštího roku. Na tiskové konferenci to dnes řekli představitelé společnosti. 

Nošovice, setkání občanů s představiteli Hyundai
Nošovice, setkání občanů s představiteli Hyundai | Foto: Ludvík Hradilek

Továrna, která se má na jaře začít stavět v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, bude produkovat až 300 tisíc vozů ročně. Výrobu by měla spustit v prvních měsících roku 2009.

HMMC podle svých představitelů počítá s tím, že zaměstná hlavně lidi z Moravskoslezského kraje a ty obyvatele, kteří z regionu sice odešli a pracují jinde, ale mají zájem se vrátit.

Sumu neřeknu

"Tito lidé mají pro nás zvláštní cenu, protože jsou zaškolení, jsou zvyklí pracovat v zahraniční firmě, strojírenské nebo dokonce automobilové firmy," konstatoval český generální manažer HMMC pro lidské zdroje Jaromír Radkovský. Při náboru bude spolupracovat s úřadem práce a třemi personálními agenturami. 

Zaměstnanci automobilky mohou podle Radkovského počítat s platem, který bude minimálně srovnatelný se všemi automobilkami v Česku, tedy i se Škodou.

"Neřeknu konkrétní sumu, ale garance. Naše platy porostou s firmami, chceme být nejlepším zaměstnavatelem v Česku, to se týká mezd i benetifů," uvedl.

Podle mluvčího firmy Petra Vaňka se dosud na firmu obrátilo asi 300 lidí, kteří mají zájem o nejrůznější profese. Pětina z nich jsou podle něj lidé, kteří z kraje odešli a pracují jinde. Řada lidí z regionu už dříve odešla do kolínské automobilky TPCA.

Vzdělání svojí silou

Firma chce podle Radkovského přivézt z Koreje unikátní vzdělávací systém, zahájila spolupráci se zdejšími vysokými školami a chce spolupracovat s dalšími zainteresovanými institucemi, jako je například hospodářská komora.

Manažer úseku vzdělávání HMMC uvedl, že vzdělávací kurz má přijatým uchazečům pomoci získat kreativitu a vztah k firmě. Délka kurzu je od jednoho týdne do šesti měsíců, lidé se seznámí například se strukturou Hyundai a její sesterské firmy Kia Motors v Žilině na Slovensku, i s korejskými tradicemi a kulturou.

Tréninkový program podle Radkovského vyřeší i nedostatek kvalifikovaných profesí, ačkoli je v regionu 80 tisíc nezaměstnaných. "Umožní, aby nekvalifikované pracovní síly dostaly na úroveň specialistů, lidí, kteří jsou schopni auta vyrábět," dodal.

Firma podle Radkovského nebude přihlížet na věk lidí, jen na to, zda budou připraveni na velké změny. Lidem nebude  poskytovat ubytování. Dopravu do továrny bude řešit ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, který přislíbil svou pomoc. Podle Vaňka firma nechystá žádné náborové akce a kampaně v pohraničí, kterými by nalákala zahraniční pracovníky.

Výstavba továrny korejské firmy Hyundai bude stát 1,3 miliardy euro (asi 37 miliard korun) a je největší letošní zahraniční investicí v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy