Zóna v Holešově je v hledáčku policie

Adam Junek
30. 1. 2007 0:00
Zlín - Nákup pozemků pro průmyslovou zónu v Holešově na Zlínsku začal zajímat policii. Jde přitom o stamiliony korun a další výdaje se ještě čekají.

"Prošetřujeme nákup pozemků pro průmyslovou zónu Holešov," potvrdila deníku Aktuálně.cz Veronika Dumková z protikorupční jednotky. Další podrobnosti odmítla uvést s ohledem na probíhající vyšetřování.

Kupujícím lukrativních pozemků byl Zlínský kraj. Předseda kontrolního výboru krajského zastupitelstva Rostislav Gargulák od počátku tvrdí, že v celé transakci jsou nesrovnalosti.

Zástupci kraje i společnosti TTT Air, která pozemky prodávala, jakékoli nestandardní kroky popírají.

Nákup na dvakrát

Jak se tedy nákupu odehrál?

Zlínští zastupitelé si na návrh hejtmana odhlasovali dvojfázovou transakci: Nejdříve kraj vykoupil pozemky a následně koupil celou firmu TTT Air. Cena? Nejprve 292 milionů a na podruhé 325 milionů.

"V té firmě byly cenné jen ty pozemky, nechápu proč se pak vydávaly takové peníze za celou firmu," řekl deníku Aktuálně.cz Gargulák.

Mluvčí kraje Patrik Kamas vše vysvětluje tím, že státní dotace byla pevně svázána s nákupem pozemků, a proto kraj musel zvolit tento postup.

"Stát rozhodl, že Holešov bude strategickou zónou a dal nám na výkup pozemků peníze. Ty nebylo možno použít jinak. Pak se koupila celá firma jako 'trezor plný peněz'. To, co jsme zaplatili za pozemky ve firmě prostě zůstalo," tvrdí Kamas.

Zlínský kraj věří, že jednou přivítá vv Holešově podobnou delegaci zástupců bohatého investora
Zlínský kraj věří, že jednou přivítá vv Holešově podobnou delegaci zástupců bohatého investora | Foto: Ludvík Hradilek

Minimálně o část prostředků však kraj přišel, a to kvůli dani z příjmu právnických osob. Firma, která ještě v roce 2004 prodělala 12 milionů při tržbách okolo čtyř milionů, měla najednou o rok později, kdy pozemky prodávala, výnosy přes 290 milionů. Náklady se, společně i s daní, vyšplhaly na 150 milionů.

Konkrétně šlo o odepsání prodaných pozemků ve výši 12,5 milionu korun, provozní náklady a rezervu na daň z nemovitosti dohromady za zhruba 11 milionů, daň z příjmu se vyšplhala na 73 milionů a pak odpisy byly ve výši 58 milionů.

"Na účtu firmy zůstalo nějakých 200 milionů," upřesnil pro deník Aktuálně.cz Kamas.

Problémem je aeroklub

A zóna se ještě může prodražit. Problémem, který kraj ještě musí vyřešit, je holešovský aeroklub. Ten využívá letiště, které zasahuje do průmyslové zóny.

A ve hře byla i varianta, která by kraj přišla na 120 milionů korun.

"To byl plán postavit nové letiště na jiném místě," vysvětlil Kamas. "Nyní hledáme jiná řešení, vše je ale ještě v jednání," dodal.

Průmyslovou zónu kraj původně chystal pro Hyundai. Ta si ale vybrala Nošovice a holešovská zóna tak zatím investora hledá.

 

Právě se děje

Další zprávy