Londýn - V posledních dvou letech se výrazně zvýšila cena vanilky. Za kilogram této oblíbené příměsi do dortů, alkoholických nápojů, krémů či parfémů se nyní platí kolem 600 dolarů (13 000 Kč), stojí tak více než stříbro.
Hlavním důvodem je kromě vysoké poptávky i cyklon Ava, který v březnu poškodil mnoho vanilkových plantáží na Madagaskaru. Z tohoto tropického ostrova u jihovýchodního pobřeží Afriky pochází kolem 75 procent celosvětové produkce vanilky.
Pěstování vanilky je přitom obtížné, poznamenává zpravodajský server BBC. Vanilka se získává z květu zvláštního druhu orchideje a po šafránu je druhým nejdražším kořením vůbec. Její přírodní extrakt se vyváží buď ve formě silného hnědého vonného likéru, nebo jako drcený prášek používaný v potravinářství. To jsou ony malé černé tečky, někdy patrné ve vanilkové zmrzlině.
Na trhu se prodává rovněž umělý vanilin získávaný ze dřeva a někdy dokonce i z ropy. Podle analytiků se nyní bude používat častěji, protože firmy nebudou za přírodní vanilku chtít připlácet.