Otázky a odpovědi: Jak ruská agrese zasáhla ekonomiku a na co se teď musíme připravit

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 24. 2. 2022 17:26
Prudké výprodeje akcií, skokové zdražování ropy a zemního plynu, ale třeba i obilí. To, čemu podle expertů včera ještě téměř nikdo nevěřil, se dnes stalo realitou. Světový byznys na ruskou agresi vůči Ukrajině zareagoval šokem. Následující přehled ukazuje, jak se zachovají světové trhy, co se stane, když dojde k přerušení dodávek plynu či ropy do Česka, nebo jak velké zásoby nám vlastně zbývají.
Foto: Vojtěch Marek

Jaké má Česko zásoby plynu a jak dlouho vydrží?

  • Dle ministerstva průmyslu a obchodu jsou zásoby plynu na úrovni 40 dní spotřeby. U ropy jsou zásoby přibližně 90 dní spotřeby.

Bartuška pro online deník Aktuálně.cz ale vysvětlil, že velikost českých rezerv plynu nezávisí jen na samotném objemu v zásobnících. Klíčové je především počasí v Evropě. A to je zatím příznivé. "Tedy nyní máme druhou půlku února a venku je deset stupňů Celsia, tak v zásadě nemáme problém. Samozřejmě pokud bude mrazivý březen a duben, tak ano, problém může nastat," podotkl.

  • Odstavení od dodávek ruského plynu by podle Bartušky znamenalo pro Česko zavedení regulací. To znamená konkrétně omezení některých výrob, například chemických podniků, které v danou chvíli nebudou pro fungování státu klíčové.

Tento postup potvrzuje také Gavor. "Kdyby došlo k tomu nejhoršímu a dodávky surovin se zastavily, tak část samozřejmě dokážeme nahradit, úplně ale ne," upozorňuje.

"Určitě by pak ke slovu přišla i jistá opatření, protože ve válečném stavu se zkrátka jedná jinak než v čase míru. Na čas bychom tedy například museli zavřít oči nad ekologií a využívat i rezervy, které máme v oblasti tuhých paliv," připomíná analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy