Otázky a odpovědi: Jak ruská agrese zasáhla ekonomiku a na co se teď musíme připravit

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 24. 2. 2022 17:26
Prudké výprodeje akcií, skokové zdražování ropy a zemního plynu, ale třeba i obilí. To, čemu podle expertů včera ještě téměř nikdo nevěřil, se dnes stalo realitou. Světový byznys na ruskou agresi vůči Ukrajině zareagoval šokem. Následující přehled ukazuje, jak se zachovají světové trhy, co se stane, když dojde k přerušení dodávek plynu či ropy do Česka, nebo jak velké zásoby nám vlastně zbývají.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Vyletí ceny plynu a ropy?

  • Ceny zemního plynu a ropy kvůli obavám z přerušení dodávek míří prudce vzhůru už nyní. Cena plynu pro evropský trh se ve čtvrtek dopoledne zvýšila zhruba o třetinu a je vysoko nad hranicí 100 eur za megawatthodinu (MWh). 

Konkrétně zemní plyn zdražuje už čtvrtý den po sobě spolu s tím, jak se situace na Ukrajině vyostřuje. 

Severomořská ropa Brent je pak nejdražší od roku 2014. "Cena ropy překonala úroveň 100 dolarů za barel a dál narůstá. Prudce stoupá i cena zemního plynu, elektřiny, uhlí a dalších komodit, kterých by mohlo být nedostatek kvůli případnému narušení dodávek z Ruska do Evropy. Rovněž narůstají ceny zemědělských komodit, jako jsou pšenice, kukuřice, rýže či sója," upozorňuje ekonom Křeček.

  • Vyšší ceny ropy se podle analytiků nepochybně promítnou i do cen pohonných hmot. Za pár týdnů by mohlo jít až o 40 korun za litr. Zdražování bude podle nich podporovat dále pohyb kurzu koruny proti dolaru. Česká měna ve čtvrtek oslabuje nad 22 korun za dolar.

Ačkoliv v roce 2014, v době ruské invaze na Krym, ceny pohonných hmot pomyslnou hranici 40 korun za litr nepřekročily - přestože cena ropy se v té době pohybovala na podobné ceně -, zákaz dovozu ropy z Ruska či jeho omezení by podle ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské mohly k překročení této hranice tentokrát skutečně vést. "Uvidíme, k jakým sankcím se EU a svět přikloní," dodává Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy