Zakázaná země pro Facebook? V Číně trvá blokáda

tl
17. 9. 2012 7:39
O uživatele z Číny Facebook nestojí. Kvůli cenzuře
Foto: Reuters

Sociální sít Facebook je už od roku 2008 blokována čínskou vládou a podle všeho se tato situace jen tak nezmění. Naposledy to potvrdil ředitel Facebooku pro severní Asii, který na nedávné hongkongské konferenci o sociálních sítích řekl, že Facebook vstup na čínský trh v budoucnu neplánuje.

Podobně se po své loňské návštěvě Číny vyjadřoval i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Ten ale své názory umí poměrně rychle měnit, protože v podobnou dobu mluvil i o tom, že jeho sociální síť nehodlá vstoupit na burzu, což nakonec po šesti měsících nakonec udělala.

Číňané si vystačí s vlastními sítěmi

V Číně je v současnosti k internetu připojeno okolo 538 milionů lidí, což je více než polovina celkového počtu uživatelů Facebooku. Pokud by se ale největší světová sociální síť chtěla k čínským uživatelům internetu dostat, musela by přistoupit na podmínky vlády a obsah sítě cenzurovat, což se zřejmě nestane.

I když se lidé v Číně k Facebooku nebo ani k Twitteru nedostanou, o sociální sítě nouze nemají. Existuje zde totiž hned několik hojně využívaných alternativ, jako je například síť Renren nebo Sina. Všechny tyto čínské sítě jsou samozřejmě cenzurované.


 

 

Právě se děje

Další zprávy