Kdo chce v Číně mikroblog, musí se zaregistrovat

Adam Fiala
27. 1. 2012 1:32
Čínská vláda chce dostat svobodný projev na internetu pod kontrolu
Muž sedící v internetové kavárně v Čchan-č´, v provincii Šan-si.
Muž sedící v internetové kavárně v Čchan-č´, v provincii Šan-si. | Foto: Reuters

Čína se může chlubit tím, že už teď spadá podle organizace Reportéři bez hranic mezi přední nepřátele internetu. Využívá k tomu řadu zákonných opatření a nařízení. Tamní internetové kavárny tak musí automaticky pořizovat přístup ke specializovanému cenzurovanému internetu, jinak musí svoje počítačové služby zrušit. Nyní pokračují snahy o kontrolu nad tím, kdo a jak píše. Každý mikrobloger se musí registrovat na úřadě.

Dvě stě padesát milionů Číňanů na mikroblogu

V Číně se nemohou lidé spolehnout na klasické diskusní servery a sociální sítě jako Facebook, Twitter nebo YouTube, k nimž je jim odepřen přístup. Čínští internetoví uživatelé tak hojně využívají domácí server Weibo. Hlavní mikroblogovací služba sdružuje na dvě stě padesát milionů diskutujících.

Od konce roku uplatňovala čínská vláda povinnost registrace na uživatele z pěti největších měst. Nyní se omezení rozšiřuje i na zbytek, přičemž cílem je získat informace o všech.

Cenzoří Čína a Írán nejsou jediní

Představitelé režimu to zdůvodňují tím, že chtějí zabránit šíření zlých pomluv, pornografie či podvodů. Registrace nejprve čeká nově příchozí na server Weibo, postupně by měla postihnout i již přihlášené. Na úřadu musí uvést své celé a pravé jméno.

Vybaví se nedávná zpráva o omezení internetu v Íránu. Úsměv také budí ve spojení s tím, že Londýn vybaví město bezplatným Wi-Fi v průběhu konání olympijských her. Když si vezmeme, že posledním pořadatelem her byl Peking, těžko bychom mohli v této lokalitě očekávat podobně otevřenou iniciativu.

 

Právě se děje

Další zprávy