Google upozorňuje na cenzuru i ve Španělsku a Kanadě

tl
26. 6. 2012 8:29
Internet se snaží cenzurovat i země, u kterých bychom to nečekali
Google z obchodních důvodů přistoupil na částečnou cenzuru svého vyhledávače v Číně.
Google z obchodních důvodů přistoupil na částečnou cenzuru svého vyhledávače v Číně. | Foto: Reuters

Společnost Google ve své zprávě o transparentnosti internetu, kterou vydává dvakrát ročně, varuje, že v posledním půlroce zaznamenala nárůst snahy některých států o cenzuru webu. Nejzajímavější je, že se podle Googlu  často jedná i o západní demokratické státy.

Internetový gigant tvrdí, že za poslední půlrok obdržel přes tisíc žádostí od vlád z celého světa o smazání YouTube videí, či výsledku hledání z jeho vyhledávače. Jedna z analytiček Googlu, Dorothy Chou, se ve svém blogovém příspěvku k požadavkům vlád vyjádřila takto: „ Bohužel, to co nás v minulých letech trápilo, přetrvává dodnes. Když jsme v roce 2010 začali zveřejňovat naše data, všimli jsme si, že nás občas vládní úřady některých zemí žádají, abychom odstranili obsah s politickým kontextem, který uživatelé ukládají prostřednictvím našich služeb. Nejprve jsme si mysleli, že se jedná pouze o odchylku, dnes ale víme, že tomu tak není."

Cenzuru občas vyžadují i demokratické země

Do počtu žádostí na odstranění politického obsahu navíc nejsou započítány zásahy zemí jako je Čína nebo Irán, které nevhodný obsah mažou samy a Google na to neupozorňují. Mezi ty které ale Google zaznamenal, patří například požadavek španělské vlády na odstranění skoro tří set odkazů na novinové články a blogy. Kanadská vláda zase požadovala, aby společnost smazala z YouTube video, na kterém rozzlobený občan pálí svůj pas. Obě tyto žádosti byly neúspěšné.

Google tvrdí, že pokud se obsah na internetu neshoduje se zákony daných zemí, požadavkům vlád vyhovuje a videa nebo články skutečně maže. Úspěšné byly tak například thajské žádosti o stažení videí, které uráželi monarchii, což tamní legislativa zakazuje. 

 

Právě se děje

Další zprávy