Osmina lidí chce sledovat partnera přes chytrý telefon

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 8. 2012 13:30
O své blízké se Češi bojí a sledovali je, na ochraně vlastních dat jim záleží méně
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800 | Foto: Nokia

Praha - Lokalizační funkce telefonu neslouží pouze k hledání ztracených telefonů či aut. Více než 120 Čechů z tisíce by ji využilo také k tomu, aby zjistili, kde se jejich drahá polovička zrovna nachází.

Služba, která umí určit polohu druhého mobilního telefonu, a tedy i jeho majitele, je populární také mezi rodiči. Téměř každý třetí uvedl, že by pomocí ní sledoval, kde se během víkendového večeru pohybují jejich dospívající děti - tedy zda jsou skutečně tam, kde měly být.

Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost GFI Software uskutečnila agentura Opinion Matters.

Telefon stojí víc než soukromí

Kromě toho, k čemu všemu může služba pro určení polohy sloučit, autoři zjišťovali, jak se zákazníci staví k bezpečnosti dat v mobilu.

Celá třetina uživatelů věří, že za ochranu informací, které mobil obsahuje, odpovídá operátor nebo dokonce výrobce zařízení.

Pokud by telefon ztratili, pouze každý čtvrtý z nich by měl strach z krádeže osobních dat. Za mnohem větší problém považují, že by museli utrácet za nákup nového telefonu nebo znovu zjišťovat od známých veškeré kontakty.

K čemu používají smartphone děti pod deset let, by kontrolovalo pouze 17 procent rodičů. S rostoucím věkem potomka se pak jejich ostražitost snižuje.

Jak také výzkum ukázal, 38 procent respondentů je přesvědčených, že chytrý telefon dětem do rukou vůbec nepatří.

 

Právě se děje

Další zprávy