Obavy ze sledování zažene telefon Enigma E2

Adam Fiala
30. 3. 2012 7:48
Když telefon získá nálepku nejbezpečnějšího na světě, lze pochopit, že stojí čtyřicet tisíc korun
Zabezpečený mobilní telefon Enigma E2 od Tripletonu.
Zabezpečený mobilní telefon Enigma E2 od Tripletonu. | Foto: Aktuálně.cz

Sledování není výmysl ani strašidelná povídačka pro děti. Současné dění na politické scéně, odhalení tajných odposlechů Béma a Janouška i další skryté nahrávky ve straně Věcí veřejných, to zavdá důvod k obavám, že idea Velkého bratra není tak přehnaná. Samozřejmě, čím výš se člověk nachází v ekonomické a společenské hierarchii, tím nebezpečí stoupá. Ona totiž cena aktuálně nejbezpečnějšího telefonu světa dalece přesahuje průměrný plat v České republice a ještě o něco víc pak příjmy valné většiny obyvatel. Jde o čtyřicet tisíc korun.

Šifrování mezi dvěma telefony Enigma

Mobilní telefon pojmenovaný Enigma E2 vyrábí britská společnost Tripleton, která se zaměřuje na produkci podobně bezpečných přístrojů. Nová Enigma E2 tak díky šifrovanému volání za použití dvou telefonů Enigma brání tomu, aby se někdo napíchl na hovor pomocí speciálního zařízení, které předstírá, že je mobilní stanicí. Hrozba číhá i v rámci mobilní sítě, kde nemusí být data dostatečně zajištěna, zvlášť v době špičky.

Předností telefonu je využití dvojí SIM karty, z nichž jedna obsahuje účinné bezpečnostní kódy. Při hovoru dvou přístrojů Enigma pak dojde k ověření totožnosti, díky čemuž zůstává hovor jinak zašifrován. Při volání na obyčejný smartphone jako iPhone či Nokia Lumia však zabezpečení ztrácí oporu a čtyřicet tisíc bylo utraceno zbytečně.

Bezpečnost se nevztahuje na SMS

Prozatím také Triploton zajišťuje jenom bezpečné hovory. Do budoucna by ale měl prostřednictvím softwarové aktualizace zprovoznit i obdobnou ochranu pro textové zprávy SMS či obrázkové zprávy MMS. Nakonec by zbývalo zajistit i bezpečný přístup na internet. Právě komunikace skrz internet posiluje díky funkcím smartphonů a operátoři se oprávněně obávají o zisky z telefonování.

 

Právě se děje

Další zprávy