Google zaplatí pokutu 22,5 milionu USD za sledování uživatelů

ČTK ČTK
9. 8. 2012 18:40
Google sledoval ty, kdo používají webový prohlížeč Safari od konkurenčního Applu
Foto: Reuters

Washington/San Francisco - Americká internetová společnost Google dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 22,5 milionu dolarů (asi 460 milionů Kč) za to, že potají sledovala miliony uživatelů webu, ačkoli slíbila respektovat jejich soukromí. Uvedla to Federální komise pro obchod (FTC), do jejíž kompetence případ v USA spadá.

Google sledoval uživatele, kteří používají webový prohlížeč Safari od konkurenční společnosti Apple. Google podle FTC nebral ohledy na to, že si uživatelé v počítači nastavili, že si nepřejí, aby Google jejich aktivity na webu sledoval.

Google je podnik s miliardovými obraty, výše pokuty jej tedy po finanční stránce nijak neohrozí. Podle agentury AP jde ale o největší pokutu, jakou kdy FTC vyměřila za to, že nějaká firma porušuje smlouvu, na jejímž obsahu se předtím s FTC dohodla a již se zavázala respektovat.

Tím, že Google souhlasí s pokutou, končí vyšetřování, které FTC proti firmě vedla. Úřady kladly Googlu za vinu, že používal počítačový kód běžně označovaný jako "cookies", aby mohl sledovat majitele přístrojů iPhone a iPad a zjistit, kdo si v prohlížeči Safari zablokoval možnost, aby o jeho aktivitách na webu Google shromažďoval informace.

Praktiky, které Google použil, byly v rozporu s dohodou z roku 2011. Tu si Google dojednal s FTC kvůli zpackanému startu sociální sítě Buzz. Ta už dnes není v provozu.

Google na jaře dostal v USA také pokutu 25 000 dolarů (476 000 korun) kvůli svému projektu městských panoramatických map Street View. Podle americké Federální komise pro komunikace firma shromažďovala data bez povolení a poté se bránila vyšetřování. Google shromažďoval v rámci Street View v letech 2007-10 záběry i z řady dalších zemí světa. Firma měla kvůli projektu velké problémy například v Německu, ve Francii dostala pokutu 100 000 eur (2,5 milionu Kč) a problémy měla i v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy