Mobilních přístrojů bude už letos víc než obyvatel Země

David Slížek
15. 2. 2012 21:00
Podle předpovědi firmy Cisco bude v roce 2016 ve světě už přes 10 miliard přístrojů připojených k internetu přes mobilní sítě.
Foto: Reuters

Jak bude vypadat internet v blízké i vzdálenější budoucnosti? Své předpovědi v rozsáhlé analýze představila hardwarová firma Cisco.

Králem internetu budou zařízení připojená k internetu přes mobilní sítě, předpovídá.

Už v loňském roce jejich prostřednictvím proteklo osmkrát více dat (597 petabytů měsíčně), než v roce 2000 proteklo celým internetem (75 petabytů měsíčně), uvádí analýza.

Rychlost vyšší o 66 procent

Cisco ve statistice pracuje se všemi přístroji, které se přes mobilní sítě připojují - tedy smartphony, tablety, netbooky, laptopy i M2M moduly.

Průměrná rychlost jejich připojení k síti podle zprávy loni stoupla o 66 procent a v průměru se přes mobilní sítě přeneslo třikrát více dat (150 MB měsíčně) oproti roku 2010 (55 MB měsíčně).

V budoucnu tato čísla dále porostou, předpovídá Cisco.

Více než obyvatel Země

Ještě v letošním roce by měl počet zařízení připojených přes mobilní sítě překonat počet obyvatel Země.

A v roce 2016 už bude ve světě na 10 miliard takových přístrojů, což bude znamenat 1,4 smartphonu, tabletu či M2M modulu na obyvatele.

Ještě letos se počet majitelů smartphonů, kteří přenesou více než 1 GB měsíčně, zvýší na 100 milionů.

Za dva roky by průměrná rychlost mobilního připojení měla překonat 1 Mbps a za čtyři roky už bude průměrem rychlost 2,9 Mbps.

Raketový růst mobilních sítí podle Cisca potáhnou hlavně rozvíjející se trhy na Středním východě a v Africe, které porostou ročně o více než 100 procent.

Rychlý růst firma předpovídá také Asii (84 procent) a střední a východní Evropě a Latinské Americe (83 procent). Desetina světového datového provozu na mobilních sítích se v roce 2016 odehraje v Číně.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy