Internet v roce 2011: Stránka se načetla za 10 sekund

Adam Fiala
7. 2. 2012 2:33
Studie porovnávala rychlost internetu předloni a v roce 2011. Nejrychlejší je nyní Internet Explorer 9
Foto: Thinkstock

Předmětem zájmu společnosti Strangeloop je rychlost internetu. Specializuje se na optimalizaci internetových stránek pro rychlejší načtení. Čas hraje velkou roli, a když musí uživatel na stránku čekat příliš dlouho, rychle z ní přepne jinam, třeba na sociální síť, aby o tom informoval přátele. Strangeloop provedli test, ve kterém se zaměřili na rychlost načtení stránek a výsledky porovnali s předchozím rokem. Verdikt zní deset sekund.

Zdrojem dat internetové obchody

Možná se výsledky měření jednoho dne ještě radikálně změní, až bude internet v autě, to je ale budoucnost z CES 2012. Lidé ze Strangeloop se každopádně zaměřili na stránky s internetovými prodejci a obchody. Jestliže je web dost rychlý, návštěvník snadněji utratí peníze. Vzali seznam dvou tisíc nejnavštěvovanějších internetových obchodů podle serveru Alexa od Amazonu. Zhodnotili různé okolnosti a výsledky rozdělili do dvou základních kategorií.

Nejpomalejší je Explorer, nejrychlejší také

První údaj se týká rychlosti načtení stránky při první návštěv. Při té totiž musí internetový prohlížeč novou stránku rozeznat a stáhnout všechny obsažené materiály včetně cookies.  V této oblasti zaznamenali meziroční zlepšení. Z 11,2 sekund se snížil čas na pouhých deset vteřin. Jde o desetiprocentní zlepšení. Horší situace nastává u opakované návštěvy. Ta je v průměru rychlejší - 6,6 sekundy, ale před rokem byl čas ještě lepší. V roce 2010 se stránka načetla za 5,2 vteřiny.  Co do rychlosti se liší prohlížeč od prohlížeče. Vede Internet Explorer 9. Porazil Google Chrome i Mozillu a na posledním místě nechal svého staršího sourozence - Explorer 7. A to si vezměte, že výsledky testu se týkají právě staré verze Exploreru.

 

Právě se děje

Další zprávy