Detaily o novém iPadu unikají, jaký bude bez Jobse?

Jan Kovalík
29. 12. 2011 20:08
Nejúspěšnější firmu současnosti čeká první rok bez svého gurua.
Foto: ISIFA

Jaký displej bude mít iPad 3? Kolikajádrový procesor mu bude bít pod kapotou? To všechno jsou otázky, které lidé na internetu intenzivně řeší už dnes. Pro Apple bude ale rok 2012 důležitý zejména proto, že firma bude muset dokázat, že ji neřídí autopilot. Nabídne totiž nové produkty, na kterých osobně nepracoval firemní guru Steve Jobs, který v říjnu podlehl rakovině.

Apple na vlastních nohách

Tim Cook je šéfem Applu od září, opravdový zátěžový test jej ovšem čeká až v roce 2012. Světu bude muset nabídnout další (ještě lepší) verzi iPadu a doufejme, že i fanoušky již letos očekávaný iPhone 5.

Co od něj čekat? Společnost Apple je proslavená úzkostlivým tajením jakýchkoliv detailů o výrobcích, které plánuje vydat. Naposledy se o tom fanoušci přesvědčili letos, kdy se namísto dvou verzí iPhonu dočkali "jen" verze 4S.

Ať tedy informace o podobě, výkonu nebo velikosti nového iPadu přicházejí od analytiků, bloggerů nebo výrobců hardwaru, je dobré brát je jako spekulace, i když z dobře informovaných zdrojů.

Velmi pravděpodobně zní informace o vysokém rozlišení displeje, iPad 3 má obsahovat Retina display, tedy tak vysoké rozlišení, které lidskému oku nedovolí rozeznat pixely. Zvyšování rozlišení obrazovek je trend, který se týká všech tabletů obecně. Apple tak využije možnost znovu se oddělit od peletonu konkurentů, kteří se úspěch iPadu snažili dohnat letos.

Nebezpečí ohně!

Steve Jobs odjakživa pohrdal kapesními tablety typu Samsung Galaxy a považoval je za "mrtvé už na startu". V té době ale neexistoval Amazon Fire, který nízkou cenou a plným Cloudem obsahu znatelně změnil pravidla hry na trhu s tablety a obsahem.

Je tedy dost dobře možné, že iPad 3 dorazí na pulty ve dvou verzích, sedmi a deseti palcové. Napovídají tomu i kusy kódu, na které upozornili někteří vývojáři aplikací pro iOS, a které počítají s několika modely iPadu.

Co do konektivity má být další iPad i iPhone připraven poskytnout zběsilou rychlost připojení k internetu pomocí LTE sítí. To ocení jen šťastlivci žijící ve světových metropolích, které už tyto sítě zavádějí. Drtivá většina majitelů nových iZařízení bude muset počkat na místní operátory a jejich chuť vysokorychlostní mobilní sítě financovat.

Druhá verze iPadu se od první lišila hlavně zeštíhlením a několikanásobně zvýšenou rychlostí. Rychlost "trojky" bude větší zcela určitě, o počítání se má postarat čtyřjádrový procesor. Jak to bude s tloušťkou už tak jisté není. Je pravděpodobné, že iPad 3 bude tlustší než jeho předchůdce, a to proto, že podsvícení obrazovky s vysokým rozlišením zkrátka zabere víc místa.

Apple má samozřejmě nabitou knihovnu patentů a stále registruje nové, tajemstvím proto zůstává, jestli se dočkáme volby módu obrazovky - Retina na surfování, práci a fotografie, e-ink na čtení knih a 3D pro film a hry.

Každá chyba stojí miliony

Cook a s ním celý Apple si v nadcházejícím roce nemůže dovolit selhání, veškeré pochybnosti o firmě se okamžitě projevují na výkyvech kurzu akcií, což v případě Apple znamená rozdíly v milionech dolarů. Samotný fakt, že firma nevydala iPhone 5, ale jen 4S, poslal akcie Apple dolů o pět procent.

Při sledování titulků o Applu potom, co se jeho kormidla chopil Tim Cook, by se mohlo zdát, že je s firmou a jejími produkty spojováno víc problémů, než dříve. Nejprve zklamání analytiků po nevydání iPhonu 5, slabá baterie 4S, slabá baterie 4S i po vydané opravě nebo výměna iPodů Nano s vadnou baterií.

Z dlouhodobého hlediska se ale zmíněné trable jeví jako maličkosti. iPhone 4S má za sebou superúspěšný nástup, víc jak polovina uživatelů mobilního internetu surfuje na prohlížeči Safari a uživatele iOS tvoří lidé, kteří jsou ochotni utrácet za aplikace. To jsou důležité ukazatele, které tvoří silnou pozici firmy na světovém trhu.

Navíc - jak informovala agentura Gartner - ačkoliv počtem prodaných přístrojů už byl iOS dávno překonán Androidem, Apple stále inkasuje více než polovinu zisků globálního trhu chytrých telefonů.

Apple je aktivní i v soudních sporech o patenty. Čtenářsky smrtící tématika "kdo od koho okoukal co a kdo to teď kde může prodávat" je součástí dnešního konkurenčního boje. Nedá se proto předpokládat, že by to nějak ublížilo dobrému jménu firmy.

Rodí se hvězda

Sám Tim Cook sice nemá pronikavé charisma jako jeho předchůdce, v IT branži se ale těší velkému respektu a na to, čím je Apple dnes, má lví podíl. Úspěch firmy prakticky tvořil spolu s Jobsem.

Ve firmě navíc roste další silná postava vizionáře, která už upoutala zájem světových médií - současný víceprezident Applu a šéf vývoje mobilního operačního systému iOS Scott Forstall.

Absolvent Stanfordské univerzity a dlouholetý zaměstnanec Applu může v příštím roce Timu Cookovi znatelně pomoci při definování "Applu bez Steva Jobse". A možná ho v čele společnosti i nahradí.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy