Kormidla Applu se chopil tichý workoholik Tim Cook

Jan Kovalík
25. 8. 2011 20:35
Na doporučení Steva Jobse se vedení firmy ujímá dosavadní provozní ředitel
Foto: ISIFA

Nahrazovat v čele nejúspěšnější technologické firmy planety legendárního vizionáře Steva Jobse může být chápáno jako nevděčný úkol. Jen těžko si lze ale představit větší kariérní výzvu. Tim Cook již v minulosti prokázal, že je na tento úkol připraven.

Analytici a dlouholetí spolupracovníci z Applu, IBM nebo Compaqu tichého padesátníka popisují jako neúnavného workoholika a perfekcionistu. Při hodnocení jeho manažerských schopností padají slova jako briliantní, fenomenální nebo vysoce respektovaný.

Fitness fanatik

Je prostřední ze tří synů rodiny lodníka z městečka Robertsdale v americké Alabamě. Naplňuje tradiční charakteristiky workoholika, který je ráno první v kanceláři a poslední z ní odchází. Sám sebe popisuje jako fitness fanatika, který svůj den začíná v tělocvičně v pět hodin ráno.

Dvanáct let strávil ve službách IBM jako ředitel severoamerické divize. V roce 1994 nastoupil do společnosti Intelligent Electronics, úzce navázané na Apple. O dva roky později mu byla mylně diagnostikována roztroušená skleróza. Toto období mu "pomohlo vidět svět trochu jinak".

Po zdravotních patáliích Cooka na šest měsíců zaměstnal v té době prosperující Compaq, tehdejší číslo jedna v prodeji osobních počítačů. V té době byl ovšem již v hledáčku Applu, do kterého jej osobně "ulovil" sám Steve Jobs. "Naslouchal jsem intuici, nikoliv levé části svého mozku," komentoval své rozhodnutí opustit prosperuijící korporaci a pokusit se zachránit krachující Apple.

Nejlepší rozhodnutí života

"Pracovat pro Apple jsem neměl nijak naplánováno dopředu. Ale bez váhání mohu potvrdit, že to bylo nejlepší rozhodnutí mého života," popsal Cook svůj vztah k firmě minulý rok při projevu na své alma mater Auburn University.

Jako provozní ředitel Applu Cook měl na starosti kompletní prodejní schéma firmy po celém světě, spravoval zásobovací řetězec firmy a odpovídal též za strategická partnerství. To vše v době, kdy zájem o výrobky Apple připomíná šílenství. Oživení a transformace Applu v superúspěšnou firmu je z velké části práce Tima Cooka.

Při předchozích zdravotních problémech Steva Jobse, kvůli kterým musel dočasně opustit pozici ředitele, jej Cook již několikrát zastupoval. Odevzdanost Applu a vynikající profesní schopnosti mají Jobs  a Cook společné, jako osobnosti jsou ovšem velmi odlišní.

Vizionář a praktik

Naproti výbušnému Jobsovi, který je schopen vyhazovat zaměstnance na hodinu, platí Cook za tichého, noblesně se vyjadřujícího kliďase. Oproti Jobsovu vegetariánství a zálibě v new age je Cook oddaným fanouškem svého univerzitního fotbalového klubu.

Cook zcela jistě není vizionářem "Jobsova typu", je to ale praktik světového byznysu, který se po boku svého předchůdce z velké části podílel na řízení firmy. Ačkoli tedy akcie Applu po oznámení rezignace Jobse spadly o sedm procent, pro Apple i jejich zákazníky ztělesňuje Cook záruku kontinuity.

Jak se Cook zhostí funkce veřejné osobnosti, ztělesňující Apple v médiích, se budeme moci brzy přesvědčit. Již příští měsíc chystá firma vydat novou verzi iPhonu. Odprezentovat tuto událost světu bude jeho úkolem.

 

Právě se děje

Další zprávy