Pomoc před pádem na dno. Co vše v Česku vyřeší záchranná síť sociálních dávek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 14. 8. 2022 18:03
Momentálně jich je 32. Rozvětvený systém sociálních dávek v Česku pokrývá životní situace od těhotenství až po smrt. Letos je navíc k dispozici zvláštní pomoc v době války na Ukrajině. Aktuálně.cz přináší kompletní přehled dávek od českého státu, o které mohou lidé v průběhu svého života žádat.
Foto: iStock

Péče o ohrožené děti

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte pomáhá pěstounům pokrýt výdaje spojené s péčí o dítě. Nárok na dávku má nezaopatřené dítě svěřené do pěstounské péče nebo poručenství.

Výše příspěvku činí za kalendářní měsíc:

  • 4950 korun pro dítě ve věku do šesti let
  • 6105 korun pro dítě ve věku od šesti do 12 let
  • 6985 korun pro dítě ve věku od 12 do 18 let
  • 7260 korun pro dítě ve věku od 18 do 26 let

Zvyšuje se, pokud má dítě zdravotní postižení nebo je závislé na pomoci jiné osoby. 

Odměna pěstouna je dávka pro pěstouny na přechodnou dobu a pro ty, kdo poskytují zprostředkovanou pěstounskou péči, tedy vezmou do péče cizí dítě. Výše dávky se odvíjí od násobku minimální mzdy, počtu svěřených dětí a jejich zdravotního stavu. Žádá se o ni na úřadu práce. 

Příspěvek na převzetí dítěte mohou získat dlouhodobí pěstouni a nově také ti, kteří převzali dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu od ledna 2022 či později. Určený je na oblečení, obuv nebo další předměty osobní potřeby. Výše se odvíjí od věku dítěte, pohybuje se od osmi tisíc do 10 tisíc korun. 

Příspěvek na zakoupení osobního motorového vozidla získá pěstoun, který pečuje minimálně o tři děti, který koupil auto nebo zajistil jeho nezbytnou celkovou opravu. Auto nesmí používat pro výdělečnou činnost. Příspěvek činí 70 procent pořizovací ceny nebo prokázaných výdajů na jeho opravy, maximálně 100 tisíc korun. 

Příspěvek na pěstounskou péči je pro ty, kdo poskytují pěstounskou péči nezprostředkovanou. Zjednodušeně řečeno, starají se o dítě příbuzné nebo blízké, případně si dítě sami vybrali. Výše příspěvku se odvíjí od počtu dětí, činí 1,8 nebo 2,3 až 5,5násobek životního minima, které je pro samotného dospělého 4620 korun.

Zaopatřovací příspěvek je určen mladým lidem odcházejícím z ústavní nebo náhradní rodinné péče. Jednorázový činí 25 tisíc korun. Opakující se činí 15 tisíc korun měsíčně a může být vyplácen nejdéle do 26 let věku.

Náhradní výživné je nová dávka z loňského roku. Dětem neplatičů výživného se vyplácí nejvýš 3000 korun měsíčně, maximálně dva roky. Podmínkou je, že rodič peníze po dlužníkovi vymáhá v exekuci či u soudu. Po ukončení podpory převezme vymáhání úřad. 

 

Právě se děje

Další zprávy