Pomoc před pádem na dno. Co vše v Česku vyřeší záchranná síť sociálních dávek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 14. 8. 2022 18:03
Momentálně jich je 32. Rozvětvený systém sociálních dávek v Česku pokrývá životní situace od těhotenství až po smrt. Letos je navíc k dispozici zvláštní pomoc v době války na Ukrajině. Aktuálně.cz přináší kompletní přehled dávek od českého státu, o které mohou lidé v průběhu svého života žádat.
Foto: iStock

Ošetřovné

Ošetřovné může dostat zaměstnanec, který nepracuje kvůli tomu, že ošetřuje dítě mladší 10 let nebo jinou osobu, jejíž zdravotní stav to vyžaduje. Dávka se vyplácí i v případě, kdy žadatel pečuje o zdravé dítě v karanténě nebo takové, které má uzavřenou školu kvůli havárii či nakažlivé nemoci. Tak jako v době pandemie koronaviru. 

Dávku vyplácí sociální správa devět dní, samoživitelkám 16 dní. Činí 60 procent redukovaného vyměřovacího základu, počítaného jako průměrný denní příjem za posledních 12 měsíců snížený o přesně určené redukční hranice. 

Dlouhodobé ošetřovné je určeno lidem, kteří se musí postarat o své blízké s vážnou nemocí či po těžkém úrazu. Žadatel musí být nemocensky pojištěn minimálně 90 dnů v posledních čtyřech měsících před žádostí. Živnostník může žádat, pokud si tři měsíce platil dobrovolné nemocenské pojištění. Ošetřovné lze čerpat 90 dnů, činí 60 procent redukovaného vyměřovacího základu.

 

Právě se děje

Další zprávy