Pomoc před pádem na dno. Co vše v Česku vyřeší záchranná síť sociálních dávek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 14. 8. 2022 18:03
Momentálně jich je 32. Rozvětvený systém sociálních dávek v Česku pokrývá životní situace od těhotenství až po smrt. Letos je navíc k dispozici zvláštní pomoc v době války na Ukrajině. Aktuálně.cz přináší kompletní přehled dávek od českého státu, o které mohou lidé v průběhu svého života žádat.
Foto: Thinkstock

Péče o dítě

Rodičovský příspěvek je 300 tisíc korun a vyřizuje se na úřadu práce. Záleží na žadateli, jakou měsíční částku si zvolí a jak rychle sumu vyčerpá. V případě vícerčat se příspěvek zvyšuje na 450 tisíc korun. Nejdéle ho rodič může pobírat do čtyř let věku dítěte. 

Podle Zieglerové právě tato dávka rozděluje žadatele na bohatší a chudší. Ženy, které pracovaly krátce nebo vůbec a nemají splněnou dobu pojištění, mohou čerpat maximálně 13 tisíc korun měsíčně. "Samoživitelky to nechává mezi chudými, nemohou si z dávky dovolit platit například chůvu, aby si mohly jít přivydělat," říká expertka. 

Přídavek na dítě je určen pro nezaopatřené děti, pokud má rodina čistý příjem nižší než 3,4násobek životního minima, které pro samotného dospělého činí 4620 korun. Každé čtvrtletí je třeba dokládat příjmy rodiny za předchozí kvartál. Do příjmu se počítá i rodičovský příspěvek.

Výše přídavku za měsíc:

  • dítě do šesti let: 630 korun
  • od šesti do 15 let: 770 korun
  • od 15 do 26 let: 880 korun

Pokud rodiče pracují, je přídavek o 500 korun měsíčně vyšší. 

Dávka je podle Zieglerové nastavená špatně. Dítě z rodiny, kde alespoň jeden člen pracuje nebo pobírá některou z vybraných dávek, má nárok na vyšší přídavek než dítě, s nímž nikdo takový nebydlí. "Děti samoživitelů, kterým se nedaří najít si práci a na nic z výše uvedeného nárok nemají, mají o 500 korun dávku nižší," uvádí expertka. 

 

Právě se děje

Další zprávy