Pomoc před pádem na dno. Co vše v Česku vyřeší záchranná síť sociálních dávek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 14. 8. 2022 18:03
Momentálně jich je 32. Rozvětvený systém sociálních dávek v Česku pokrývá životní situace od těhotenství až po smrt. Letos je navíc k dispozici zvláštní pomoc v době války na Ukrajině. Aktuálně.cz přináší kompletní přehled dávek od českého státu, o které mohou lidé v průběhu svého života žádat.
S lékařem se o možném problému a jeho léčbě včas poraďte
S lékařem se o možném problému a jeho léčbě včas poraďte | Foto: Aktuálně.cz

Nemoc či úraz

Nemocenská je náhrada mzdy za nemoc pro zaměstnané. Od prvního do 14. dne nemoci dostávají náhradu od zaměstnavatele za každý pracovní den. Od 15. dne vyplácí nemocenskou dávku Česká správa sociálního zabezpečení. Každý kalendářní den, včetně víkendů.

Výše náhrady i nemocenské je 60 procent vyměřovacího základu mzdy od prvního do 30. dne nemoci a 66 procent od 30. do 60. dne nemoci. Pokud člověka uzná lékař práce neschopným ještě déle, dostane nemocný od 61. dne 72 procent. Maximální délka nemocenské je 380 dní.

Invalidní důchod rozlišuje tři stupně invalidity, rozdíl mezi nimi spočívá v míře poklesu pracovní schopnosti. Pokles o 35 až 49 procent znamená invaliditu prvního stupně, o 50 procent až o 69 procent invaliditu druhého stupně a o 70 a více pak invaliditu třetího stupně. 

Invalidní důchod má základní a procentní výměru. Základní je jednotná pro všechny důchody. Procentní je individuální a závisí na délce pojištění, příjmech před vznikem invalidity a na stupni invalidity. 

Příspěvek na mobilitu opakující se dávka pro lidi starší než jeden rok, s nárokem na průkaz osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P. Zatím je výše dávky 550 korun, má se zvyšovat na 900 měsíčně zřejmě v září nebo v říjnu letošního roku.  

Příspěvek na zvláštní pomůcku může dostat zdravotně postižený. U pomůcek do 10 tisíc korun se vyplácí jen osobám s příjmem nižším než osminásobek životního minima, které činí pro samotného dospělého 4620 korun. U pomůcek nad 10 tisíc korun musí žadatel počítat se spoluúčastí. Na motorové vozidlo je možné získat až 200 tisíc korun, na pořízení plošiny pro vozíčkáře až 400 tisíc. Částka by se měla ještě letos zvednout o 100 tisíc korun. 

Příspěvek na péči se poskytuje lidem závislým kvůli zdravotnímu stavu na dlouhodobé pomoci jiné osoby. Částky jsou pevně dané podle stupně závislosti. Pro děti do 18 let jsou vyšší než pro starší lidi. Od července 2022 platí nový výpočet, který může příspěvek pro děti zvýšit o 2000 korun.  

 

Právě se děje

Další zprávy