Pomoc před pádem na dno. Co vše v Česku vyřeší záchranná síť sociálních dávek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 14. 8. 2022 18:03
Momentálně jich je 32. Rozvětvený systém sociálních dávek v Česku pokrývá životní situace od těhotenství až po smrt. Letos je navíc k dispozici zvláštní pomoc v době války na Ukrajině. Aktuálně.cz přináší kompletní přehled dávek od českého státu, o které mohou lidé v průběhu svého života žádat.
Foto: iStock

Těhotenství a porod

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávka pro ženy, které kvůli těhotenství či mateřství přešly z nevhodné práce na jinou a klesl jim příjem. Dávka jim dorovná chybějící peníze. Vyplácí se ale pouze těm, které splňují počet odpracovaných let a platily si určitou dobu nemocenské pojištění. O dávku se žádá na sociální správě. 

Peněžitá pomoc v mateřství zvaná "mateřská" nahrazuje ušlý příjem v několika týdnech před narozením dítěte a po něm. Dosáhnou na ni ženy, které byly před porodem zaměstnány, ale také živnostnice, které si platí dobrovolné nemocenské pojištění. Výše dávky se počítá z příjmu ze zaměstnání, případně z plateb nemocenského pojištění. Vyplácí ji sociální správa. 

Otcovská je dávka, kterou mohou 14 dní čerpat přes sociální správu otcové v prvních šesti týdnech života dítěte. Dostávají 70 procent základu svého příjmu, stejně jako ženy na mateřské. Podmínkou je předchozí zaměstnání a nemocenské pojištění, u živnostníků dobrovolné nemocenské pojištění alespoň tři měsíce před nástupem na otcovskou.

Dávku musí žadatelé vyčerpat najednou, nemohou ji tedy rozdělit třeba na týden, vrátit se do práce a později čerpat druhý týden. 

Porodné je jednorázová dávka poskytovaná při čistém příjmu do 2,7násobku životního minima. Do příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě. Životní minimum činí pro samotného dospělého 4620 korun. Dávka náleží ženám, kterým se narodilo první či druhé dítě. Žádá se o ni na úřadu práce. 

Výše porodného:

  • 13 tisíc korun na první dítě
  • 10 tisíc korun na druhé dítě
 

Právě se děje

Další zprávy