Zrádný makléř zpronevěřil miliardy, teď je hvězda

aju
6. 2. 2008 8:30
Fanoušci kupují hrníčky i trička s jeho jménem

Paříž - Možná záludný defraudant, možná největší smolař všech dob. Ale pro mnohé Francouze také symbol oběti prohnilého kapitalismu.

Jérôme Kerviel, který připravil francouzskou banku Société Générale o bezmála pět miliard eur, se tak stal téměř hvězdou.

A jako správná hvězda už má svůj fanklub a upomínkové předměty, i když to už zase kapitalismem trochu zavání. A tak se objevily v prodeji hrnky, trička nebo třeba dámské spodní prádlo s jeho iniciálami.

Foto: Reuters
Nejnovější vývoj kauzy:
Merill Lynch: Société Génerale je cíl pro převzetí

Od trička po kalhotky

Slogany s písmeny JK se staly takovým hitem, že kalifornský internetový obchod caffepress.com přišel s inovovanou verzí svého nejpopulárnějšího růžového trička, tentokrát s nápisem: "Jsem děvče Jérôma Kerviela".

Krom toho je k dostání také triko s nápisem "Jérôme Kerviel je génius" za zhruba 19 dolarů a ze necelou desetidolarovku dámská tanga se sloganem "Miluji Jérôma Kerviela".

A proč zůstat jen u tak běžných upomínek, ptá se server Guardian.co.uk. Zájemci tak mohou vybavit svá miminka bryndáčkem "Sázím na Jérôma Kerviela". Dámy se zas mohou vypravit joggovat v teplákovce s iniciály zkrachovalého makléře za 44 dolarů.

Jak ale připomíná britský server, možná nejvhodnějším nákupem je tričko pro psy "Osvoboďte Jérôma Kerviela". Jeho jediným přítelem byl totiž sousedův psík rasy Welsh Corgi.

Kdo bude ve filmu hrát Jérôma

Kerviel navíc dává vydělat i sázkařům. Společnost Ladbrokes rozjela tipovací soutěž, kdo si Francouze zahraje ve filmu. Horkým kandidátem je přítel popové hvězdy Kylie Minogue, herec Olivier Martinez. Mluvčí firmy David Williams tvrdí, že to začalo spíš jako recese, nicméně již si vsadilo na pět tisíc lidí.

Ostatně muž, který se díky Kervielovi dostal opět do centra pozornosti, bývalý makléř Nick Leeson, který v 90. letech položil podobným způsobem jako Kerviel proslulou Barrings Bank, se již filmového zpracování svého příběhu dočkal.

Překvapivým úspěchem byl zaskočen pak také provozovatel stránky jeromekerviel.com. Anglicky psané stránky vyhledalo minulé úterý i středu 30 tisíc uživatelů internetu, mnozí z nich z USA.

 

Právě se děje

Další zprávy