Podvod na majitele Komerční banky. Přišel o 128 miliard

kst, aju
24. 1. 2008 14:20
Pražská burza pozastavila obchodování s akciemi KB
Foto: Reuters

Paříž - Druhá největší francouzská kótovaná banka - Société Générale, vlastník Komerční banky, odhalila zpronevěru ve výši 4,9 miliardy eur.

O částku v přepočtu asi 128 miliard korun banku připravil jeden z jejích obchodníků. Informovala o tom agentura Reuters.

Společnost bude muset odepsat i další dvě miliardy eur v souvislosti s problémy na hypotečních trzích v USA.

Celková ztráta společnosti se tak vyšplhá na necelých sedm miliard eur, což je více než 180 miliard korun.

Foto: www.kb.cz
Souvislosti:
Miliardovou ztrátu za bankovní podvod Češi nezaplatí

Při dnešním obchodování, kdy evropské trhy oživují v reakci na posilování burz v Americe, bylo přerušeno obchodování s akciemi francouzské banky, která je čtvrtou největší v eurozóně a spravuje přes 460 miliard eur v aktivech.

Odejdu, nabídl šéf

Právě kvůli krizi části hypotečních trhů v USA se v posledních dnech spekulovalo, že některá z velkých evropských bank bude mít vysoké ztráty. Nejčastěji se poukazovalo právě na Société Générale, která ale tyto spekulace odmítla komentovat.

Foto: Aleš Michl
Čtěte více:
Expert online o krizi: Blíží se doba pro nákup akcií

Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton nabídl svou rezignaci, což ovšem představenstvo společnosti odmítlo, uvádí Reuters.

Banka oznámila, že zlodějem je její pařížský zaměstnanec z investiční divize, která obchoduje na akciových trzích. Podle představitelů Société Générale zneužil svých detailních znalostí ze svého předchozího působení v bankovním domě a podařilo se mu tak krýt své nekalé transakce.

"Byl propuštěn a podnikneme proti němu příslušné právní kroky," napsal šéf francouzské banky Daniel Bouton v dopise adresovaném 22,5 milionu klientům. Zároveň oznámil, že budou propuštěni i manažeři, kteří jsou zodpovědní za to, že selhal systém kontroly.

"Udělali jsme vše potřebné, aby byl omezen dopad této nešťastné události.... Mým cílem je při řešení této aféry nezasáhnout do zájmů našich klientů a udržet si jejich důvěru," píše Bouton závěrem.

Neobchoduje se ani s KB

Jedna z největších francouzských bank, která vlastní českou Komerční banku, nyní pracuje na posílení bilance. Za tímto účelem hodlá zvýšit své základní jmění o 5,5 miliardy eur. Banka rovněž uvedla, že za rok 2007 čeká čistý zisk 0,6 až 0,8 miliardy eur.

V návaznosti na tyto zprávy pražská burza pozastavila obchodování s akciemi Komerční banky ve SPADu deset minut po zahájení obchodování s tímto vysvětlením:

"S ohledem na poslední zprávy od mateřské společnosti Komerční banky (Société Générale) rozhodla burza o následujícím: Emise akcií Komerční banky jsou v rámci SPAD do odvolání obchodovány pouze v rámci uzavřené fáze - tvůrci trhu nemají povinnost kótovat tento titul."

"Na výsledky Komerční banky nebude mít událost vliv," řekla zatím pro deník Aktuálně.cz tisková mluvčí banky Romana Ondrůšková.

 

Právě se děje

Další zprávy