Pochyby o Societé Générale: Kdo ukradl 5 miliard?

vk.kst
25. 1. 2008 16:30
Oficiální verzi nevěří ani předseda vlády
Banka přišla o 4,9 miliardy eur. Může za to jeden člověk?
Banka přišla o 4,9 miliardy eur. Může za to jeden člověk? | Foto: Reuters

Paříž - Majitel Komerční banky - Société Générale - včera oznámila, že její zaměstnanec jí ukradl bezmála pět miliard eur. A už je pod palbou kritiky.

Poradce francouzského prezidenta ani předseda vlády nevěří, že 4,9 miliady eur zpronevěřil zaměstnanec Société Générale Jérome Kerviel. A nejsou sami.

Ekonomové bance nevěří

Francouzský předseda vlády Francois Fillon si vyžádal na ministerstvu financí a hospodářství zprávu o tom, co přesně se v bance stalo.

Čtěte více: 

Foto: Reuters
Podvod na majitele Komerční banky. Přišel o 128 miliard

Podle něj je těžké pochopit, jak mohl jeden jediný člověk za poměrně krátkou dobu způsobit solidnímu finančnímu ústavu takovou ztrátu.

I poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho Raymond Soubie se k události staví pochybovačně. K verzi banky Société Générale ovšem dodal, že "když to říká, proč tomu nevěřit".

Obětovala banka Jeroma Keriela?

Francouzské deníky spekulují o tom, že viník, na kterého ukázala prstem banka, nemusí nést hlavní odpovědnost. Deník L'Alsace se ptá: "Nenašla si banka pohodlného obětního beránka, aby zamaskovala část svých ztrát z rizikových amerických úvěrů?"

Francouzští ekonomové se podivují, že by jeden člověk mohl zpronevěřit tolik peněz.

Souvislosti: 

Foto: www.kb.cz
Miliardovou ztrátu za bankovní podvod Češi nezaplatí

"Těžko věřit, že mohl zhruba rok obcházet všechny kontrolní mechanismy, i kdyby to byl počítačový virtuóz," řekl v listu Le Parisien prezident společnosti Montségur Finance ekonom Alain Crouzat.

Marc Touati z Global Equities řekl agentuře AFP, že buď to, co říká banka, je pravda, a pak je to problém kontroly rizik a hrozba diskreditace Société Générale. Nebo nevíme všechno.

Prezident: Bankovní systém to neovlivní

Prezident Sarkozy věří, že důvěra ve francouzské banky neklesne
Prezident Sarkozy věří, že důvěra ve francouzské banky neklesne | Foto: Reuters

Prezident Sarkozy podle agentury AFP k současnému stavu banky uvedl, že ztráty Société Générale "nijak nezasahují solidnost a spolehlivost francouzského systému".

Bankovní skupina Société Générale vlastní i českou Komerční banku. Českých ani francouzských klientů se však únik peněz podle zástupců banky nedotkne. 

Obviněnému Jeromu Karvielovi je 31 let a pro banku pracoval osm let. Prošel středním managementem firmy a v posledních letech už pracoval jako makléř. Investoval bankovní peníze do akciových indexů evropských burz, ale prý ve větší míře, než měl povoleno. 

Podle vedení banky dokázal obejít kontroly a dařilo se mu skrývat rostoucí ztrátu.

 

Právě se děje

Další zprávy