Loupež století: Majitel Komerční banky je v krizi

kst, aju
29. 1. 2008 14:04
Šíří se spekulace o převzetí Société Générale
Foto: Reuters

Paříž - Jérômu Kervielovi, který jako makléř ve francouzském bankovním domě Société Générale způsobil ztrátu okolo 4,9 miliardy eur, se podařilo dostat banku do vážných potíží.

Vláda v Paříži dokonce přiznala, že ústav se dostal do krizové situace.

"Société Générale je v krizi," uvedla francouzská ministryně pro hospodářství Christine Lagardeová v televizi LCI.

Prohlášení ministryně přišlo krátce poté, co byl Kerviel po sdělení obvinění propuštěn na svobodu. Policie ho překvapivě neobvinila z podvodu, ale jen ze zneužití důvěry, falšování listin a narušení počítačové bezpečnosti. 

Vedení  banky trvá na tom, že Kerviel svými transakcemi obešel kontrolní mechanismy v bance.

Société Générale zároveň upřesnila svůj původní odhad ztrát, který činil 4,9 miliardy eur. Podrobným vyšetřováním zjistila, že ztráty z obchodování dosahují 4,82 miliardy eur, v přepočtu asi 125 miliard korun.

Popase se konkurence?

Situace vyvolává mnohé otazníky, mimo jiné i zda za podvodem nestojí sama banka. K nešťastné situaci se přidávají i další negativní faktory - otazníky visí nad osudem vedení, spekuluje se o převzetí a akcie prudce letí dolů, píše agentura Reuters.

Horkým kandidátem na převzetí konkurenta je francouzský rival - bankovní dům BNP Paribas.

Poderželý makléř byl od soboty ve vyšetřovací vazbě a policie dostala 48 hodin na to, aby předložila důkazy k jeho obvinění.

Pařížská prokuratura se proti rozhodnutí vyšetřujícího soudce propustit Kerveiela na svobodu odvolá. 

Kervielovo propuštění ale vytváří ještě větší tlak na Société Générale, která sama čelí podezření, že z Kerviela učinila jen obětního beránka ve snaze zakrýt ztráty vzniklé jinde.

Advokát: Nejde o podvod

"Nejde zde o žádný podvod, vůbec o žádný podvod. Slovo podvod mnohokrát použil pan (generální ředitel Société Générale Danile) Bouton," upozorňuje Kervielův právní zástupce Christian Charriere-Bournazel.

"Pan Bouton toho nešťastného člověka vystavil veřejnému lynčování. Hodil ho psům a přitom k tomu neměl důvod," dodal.

Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton už minulý týden nabídl rezignaci, kterou ale představenstvo odmítlo. Ředitelé chtějí, aby v bance zůstal a pomohl situaci vyřešit.

Nastalá situace v druhé největší bance se nelíbí ani představitelům země.

Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton
Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton | Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy  dal najevo, že případ by neměl zůstat bez důsledků ani pro vedoucí představitele banky. "Když je někdo velmi dobře placen a když nastanou problémy, nemůže se vyhýbat odpovědnosti," řekl.

Banka Kerviela obvinila, že při nepovolených operacích v podstatě "vsázel" 50 miliard eur, tedy mnohem víc, než je vlastní tržní hodnota finančního ústavu. Bance se minulý týden podařilo operace neutralizovat, ale se ztrátou 4,82 miliardy eur.

Tato verze vzbudila ovšem pochybnosti, zda se banka nepokouší touto cestou zakrýt ztráty vzniklé jinde.

Po oznámení vysokých ztrát akcie prudce oslabily. Jejich hodnota klesla od 9. ledna o více než 22 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy