Zákazníci šetří, matka řetězce Albert však zvýšila zisk

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 3. 2012 13:25
Nizozemskému prodejci se loni dařilo navzdory tlaku na nízké ceny
Foto: AHOLD Retail Slovakia

Amsterdam - Nizozemský řetězec Ahold, který v Česku provozuje supermarkety a hypermarkety Albert, zvýšil zisk i v posledních třech měsících loňského roku. Polepšil si ale méně, než očekávali analytici.

Za celý rok 2011 společnost vydělala o 19 procent více a provozní zisk dosáhl na miliardu eur. Skupina zveřejnila čísla ve čtvrtek na svých stránkách.

Ve čtvrtém kvartále provozní zisk narostl o 11,2 procenta na 328 milionů euro (8,14 miliardy Kč). Jak informuje agentura Reuters, analytici přitom očekávali zisk 337 milionů eur (8,37 miliardy Kč). Čistý zisk, který dosáhl na 270 milionů eur (6,7 miliardy Kč), naopak překonal odhady.

Zákazník je pečlivější

Tržby rostly o 4,3 procenta a celkem činily 7,3 miliardy eur (181,3 miliardy Kč), šedesát procent prodejů se přitom uskutečnilo v USA.

"S naším výsledkem jsme spokojení, solidně se nám dařilo v Nizozemsku i ve Spojených státech," komentuje šéf podniku Dick Boer.

Následující rok ale podle něj nebude zcela jednoduchý. Vzhledem k ekonomické nejistotě se lidé budou nadále snažit nakoupit co nejlevněji. Konkurenční prodejci se tak budou nadále předhánět v tom, kdo nabídne zboží za nižší cenu.

To s sebou nese kromě nižších tržeb i další riziko. Zákazníci, kteří pečlivě čtou informace o výrobcích, totiž mnohem pravděpodobněji odhalí, že je výrobek zkažený, prodává se i po uplynutí doby spotřeby, nebo pochází z jiné země, než firma inzeruje.

Podvody odhalili inspektoři v posledních týdnech i v Česku a mezi řetězci, kde narazili na nesrovnalosti, nechyběl ani Albert. Ten například prodával prošlé sýry nebo plesnivé zboží.

Navzdory ekonomickým turbulencím však Ahold plánuje expanzi - v posledním únorovém týdnu jeho zástupci oznámili, že za 350 milionů eur převezme firmu bol.com, která je největším nepotravinářským řetězcem v Nizozemsku. Přes internet tak bude prodávat i knihy, DVD nebo hračky.

 

Právě se děje

Další zprávy