S datem spotřeby podvádí další řetězce, hlásí inspekce

Ekonomika Ekonomika, Věra Tůmová
17. 2. 2012 15:15
Potravinářská inspekce slibuje častější kontroly, obchodníci také
Sýry. Ilustrační foto
Sýry. Ilustrační foto | Foto: Jiří Mevald

* Doplnili jsme informace o slibech obchodníků na konci článku

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila při kontrolách balených potravin další podvody s přelepováním data spotřeby.

Nesprávně označené či přelepené potraviny se objevily také v prodejnách Tesco (v Tachově a v Držovicích), Billa (ve Veselí nad Moravou) a Albert (Jablonec nad Nisou).

Prošlou či přelepenou lhůtu spotřeby měly nejčastěji sýry, šunky a lahůdkové saláty.

Inspekce zakázala tyto výrobky dále prodávat a s prodejci zahájí správní řízení o uložení pokut.

„Jedná se o nekalé obchodní praktiky prodejců, které jsou zakázány zákonem o ochraně spotřebitelů," říká Spáčil.

Původní data použitelnosti výrobků zjistili inspektoři tím, že překontrolovali také dokumentaci původních balení a etiket.

Kontroly budou častější

„Vzhledem k těmto i předcházejícím zjištěním o manipulaci s datem použitelnosti nebo dobou minimální trvanlivosti u některých prodejců věnujeme zvýšenou pozornost kontrolám zboží, které je krájeno nebo děleno přímo v prodejnách," dodává mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce 

V minulém týdnu objevila inspekce prošlé sýry a masné výrobky na prodejnách Ahold a Kaufland v Praze a v Blansku. V Blansku inspektoři tento týden zakázali prodávat 25 kg klamavě označených sýrů.

Polepšíme se, slibují řetězce

Také obchodní řetězce slibují, že zpřísní kontrolu značení data spotřeby.

"Znovu jsme analyzovali celý systém naší práce s potravinami na úsecích s lahůdkami. S okamžitou platností byly mimo jiné zpřísněny kontroly, které musí každý den provádět manažeři prodejen či jejich zástupci," říká Simona Caidlerová ze společnosti Ahold, která provozuje prodejny Albert.

Manažeři obchodů Albert či jejich zástupci nyní podle Ciadlerové musí každý den osobně kontrolovat správnost označení položek z každé nové dodávky zboží a dohlížet na správnost označení zabaleného zboží v samoobslužném pultu. "V případě nalezeného pochybení musí ihned provést nápravu a konkrétní nápravné opatření zaznamenat v protokolu," podotýká Caidlerová. 

Také mluvčí supermarketů Billa Gabriela Bechynská říká, že firma zvýší a zpřísní kontroly prodeje a manipulace se zbožím. Zodpovědné pracovníky už společnost finančně postihla. "Z případu vyvodíme i personální důsledky," dodala.

Obchodní řetězec Tesco znovu proškolí své zaměstnance. "V obou obchodech došlo k selhání jednotlivce a nedodržení platného postupu, kdy nebyla zajištěna správná rotace zásob," říká mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová. Kontroly zpřísní také hypermarkety Kaufland. 

Se všemi obchodníky, u kterých zjistila prodej potravin se špatným datem spotřeby, zahájí inspekce správní řízení. Podle jejího mluvčího se totiž jedná o nekalé obchodní praktiky prodejců, které jsou zakázány zákonem o ochraně spotřebitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy