Záblesk naděje: Američané začali nakupovat

Tomáš Fránek
12. 2. 2009 15:55
Zvýšení maloobchodních tržeb nikdo nečekal
Ilustrační snímek z Londýna
Ilustrační snímek z Londýna | Foto: Reuters

Washington - Lidé v USA začali v lednu nakupovat víc než se čekalo, maloobchodní tržby se zvýšily o jedno procento.

Lednový nárůst je první za uplynulých sedm měsíců, ještě v prosinci byl propad tržeb tříprocentní.  Výdaje lidí na nákupy přispívají k výkonnosti americké ekonomiky zhruba dvěma třetinami.

Zvýšení tržeb je nečekané. Analytici podle agentury Reuters totiž očekávali v průměru pokles tržeb o 0,8 procenta.

Bez započítání prodeje automobilů a autodílů byly podle statistik ministerstva průmyslu tržby vyšší o 0,9 procenta. V prosinci v tomto měření tržby vykázaly rekordní pokles o 3,2 procenta.

Prodej benzinu vzrostl o 2,6 procenta a zaznamenal nejvyšší přírůstek za sedm měsíců, jímž vystřídal prosincový propad o 15,6 procenta. Prodej stavebních materiálů ale stále výrazně klesal a proti předešlému měsíci oslabil o 3,2 procenta.

"Rostly prodeje spíše nezbytného zboží (potraviny). Naopak prodeje zbytného a luxusního zboží (nábytek, vybavení domácností, sportovní potřeby apod.) nadále pokračovaly v poklesu," uvedl Petr Sklenář ze společnosti Atlantik FT.

Ekonomika USA je už déle než rok v recesi. V dobré kondici nejsou velké americké firmy a může za to právě situace na tuzemském trhu.

Největší světový výrobce nápojů Coca-Cola dnes oznámil, že se mu čtvrtletní zisk propadl o 18 procent. Nejvíce klesl prodej slavného nápoje v Severní Americe, a to o tři procenta. Prodej klesl i v západní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy